Пистолет на масата и един хладнокръвен агент - как Барселона привлече Марадона преди 42 години

Едни от най-великите футболисти в света и в историята са играли за испанския колос Барселона. Ние, като българи, можем да се гордеем, че и един българин е оставил своята "златна" следа в клуба - Христо Стоичков. Друга легенда, която игра с екипа на каталунците, е Диего Армандо Марадона. Малко подробности се знаят за самата сделка, но TycSports разкрива повече 42 г. след бележитата сделка.

"Надявам се, че нямате нищо против, ако оставя пистолета на масата. Тежък е и е неудобно да се седи с него“, казва тогава Доминго Тесоне, президент на Аржентинос Хуниорс между 1982 г. и 1992 г., на Хосеп Мария Мингеа, агент на футболисти, който иска да вземе Марадона в Барселона. Бившият мениджър и на Камата отговорил хладнокръвно: „Човече, ако той (бел.ред Марадона) не се застреля, няма проблем за мен".

Това не е първият път, когато представителят на Барса в преговорите се опитва да привлече Диего в Европа, защото е заслепен от първия миг, когато го вижда през 1977 г.
 „Тогава“, казва Мингеа в интервю за BBC Mundo, „това момче с изненадваща физика дойде от пейката, облечено с шорти, които приличаха на плажни панталони и с много коса. Влюбих се в това как докосна топката. Влюбих се в Марадона, футболист, и аз, който бях член на Барселона, разбрах, че трябва да го доведа независимо от всичко".

През 1980 г. започват преговори за подписването му и постигат споразумение. „Всичко беше навързано", отбелязва испанският агент. Дори приятелски мач в Барселона и посещение на президента Хосе Луис Нунес за дуел с националния отбор на Аржентина.

Всичко обаче се променя 15-20 дни по-късно, когато телефонът на Мингеа звъни. Хулио Умберто Грондона, тогавашен президент на Аржентинската футболна федерация, се обажда. „Имаше проблеми с трансфера, каза ми той, и трябваше да се върна в Аржентина, за да се срещна с министъра на социалните грижи, адмирал Лакост, който дойде на поста заради добрата си работа по организирането на Световното първенство през 1978 г.“, казва мениджърът.

Освен заради парите, предложени от каталунския отбор, военните не искат Диего да отиде в Европа преди Световното първенство през 1982 г. в Испания, на което тимът на Сезар Луис Меноти пристига като шампион. „Сега не можете да го привлечете. Имаме нужда от него за световното първенство “, предупредили го те.
Трябва да се отбележи, че в разгара на тези първи откази Аржентинос Хуниорс дава Марадона под наем на Бока Хуниорс за два сезона, за да може да продължи в местния шампионат. Диего е голмайстор и шампион на "Метрополитано" през 1981 г. След края на наема му в Ла Рибера, Мингеа се връща в Буенос Айрес, за да възобнови интереса на Барселона и именно там се провежда срещата с Доминго Тесоне.

Накрая, след като вижда оръжието на масата, Мингеа се съгласил на трансфера, който беше обявен за официален на 4 юни 1982 г. Той можел да купи Марадона за 100 хиляди долара през 1977 г., но решил да изчака да го вземе четири години по-късно за 7,2 милиона евро, рекорд за времето си на пазара на Стария континент. „Това беше първото голямо подписване, което направих, а също и най-дългото и най-сложното“, казва агентът, който десетилетия по-късно отново попадна на първите страници на вестниците след пристигането на друга аржентинска звезда, Лионел Меси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят