Писъци в родната жанрова литература

Задaва се нова поредица в стил “библиотека Галактика”

Новосформиралият се ъндърграунд клуб “Лазарус” на авторите на хорър пусна първия си сборник, издаден с общи усилия на писателите

“Писъци” е най-новото, късащо гласни струни явление в българската ъндърграунд литература, което се наложи като четиво за ценители и фенове на добрия хорър. Това е първият общ проект на новосформиралия се клуб “Лазарус” на авторите на хорър. Сборник с най-различни разкази на ужасите, съдържащ 17 разказа от 17 автора.

Историята на възникването на клуб “Лазарус” датира от края на миналата година. За съжаление поводът е трагичната загуба на един талантлив писател, преводач, редактор и рок журналист - Адриан Лазаровски, който загива при нелеп инцидент. Почитателите на преводна и родна литература ще го запомнят с блестящите му преводи на редица култови световни величия - Стивън Кинг, Хауърд Лъвкрафт, Рей Бредбъри, Владимир Набоков и др. Автор е на хумористичния роман “Завладей българите!”, който му носи наградата “Еврокон” през 2010 г. за дебют, на продължението на “Завладей българките!” и съавтор с Валентин Постников на романа “Моливко и Сръчко в България”. Бил е инициатор на литературни мероприятия, жури в конкурси, помагал е на много прохождащи автори. В негово лице България загуби един рядко срещан творец, който тепърва разгръщаше таланта си.

22-2

За да почетат паметта му и за да продължат делото, на което се бе посветил Адриан, негови близки приятели решават да основат клуб на негово име. Така в началото на 2016 г. в София се основава клубът на авторите на хорър “Лазарус”. Той е по инициатива на добре познатите сред почитателите на родния хорър, фентъзи и фантастика писателите Бранимир Събев и Сибин Майналовски - автори на сборници с разкази. За целта те привличат в клуба други утвърдени автори, както и автори от новата вълна, като понастоящем броят на членовето е 23. В управленското ядро също влиза друго известно в литературните среди лице - писателят, издател и един от най-големите радетели за развитието на съвременната българска фантастика Явор Цанев, Иван Атанасов - преводач, писател и рецензент в тези жанрове. Впоследствие официално бе приет като почетен член на клуба Петър Станимиров - известен български художник, илюстратор, един от основателите на сп. “Дъга” и издател на стотици книги, комикси, книги игри и др. Всички те са носители на множество престижни национални и международни награди.

22-1

Логично първото решение на клуба бе да се издаде общ сборник с хорър разкази, които да покажат лицето на съвременния български хорър. Така се роди сборникът “Писъци”, който в 280 страници е побрал различни по стил и светоусещане разкази на 17 от членовете, а пищящо страхотната корица е дело на Петър Станимиров. Книгата излезе на 4 май, когато патронът на клуба Адриан Лазаровски щеше да навърши 40 години.

Gaiana book&art studio е русенското издателство, което даде физическата форма на “Писъци”. За справка - около 50% от българска фантастика за 2015 г. е издадена от Gaiana, благодарение на неговия собственик Явор Цанев. Друг интересен факт е, че сборникът е под №13 от набиращата все по-голяма популярност “Колекция Дракус”. Това е също по инициатива на Цанев, чиято амбиция е да издаде поредица от книги по подобие на култовата от близкото минало “Библиотека Галактика”, но съставена само от български автори.

Най-големият плюс на “Писъци” е неговото разнообразие на стилове, сюжети и начини на пресъздаване на историята. Чрез издаването на този сборник клуб “Лазарус” цели да даде нов тласък на авторите в жанровете хорър, фантастика и фентъзи; да покаже, че в България има немалко стойностни автори на остро сюжетна литература, които съвсем заслужено могат да се съревновават с чуждите преводни писатели; да изкара т. нар. ъндърграунд литература от тъмните кътчета на предубежденията на хората и да излезе пред българския читател в пълния си блясък.

Заченат и създаден с много желание и любов към хорър жанра, за много кратко време, след като видя бял свят, “Писъци” постигна успех сред почитателите на този вид литература. За това говори изчерпаният първи тираж, почти разпродаденият втори такъв, положителните отзиви в различни блогове и ревюта, анонси в сайтове, мнения на професионалисти, читатели, приятели и фенове.

Сборникът “Писъци” не може да бъде намерен в книжарниците и се разпространява единствено чрез поръчка от авторите или от издателството. Страницата на сборника във фейсбук е: https://www.facebook.com/LazarusScreams/.

Всички автори имат профили във фейсбук и връзка с тях, както и повече за клуб “Лазарус” може да се открие на техния сайт: https://horror-bg.com/.

ИЗ РЕВЮТАТА

“Такива сборници обогатяват неимоверно много жанровата литература от български автори, като дори често приемат култов статус за почитателите на хорър истории. […] Почитателите на този специфичен жанр не са милиони в България, за разлика от тези на лесно смилаемата и печалбарската литература, но ги има. Затова сборникът “Писъци” се явява като боец на този фронт и се опитва да обедини отново любителите на хоръра.”

Петър Панчев,

книжен блогър

“Надеждата за съвременната българска провокативна литература, разбирана като обединител на гранични жанрове като хорър, торчър-порн, слашър, разкази за привидения, психотрилър, фолклорни митове и още, и още се е приютила (без да се ограничава единствено до тях, но сериозно облъхваща ги) в творческите опити на присъстващите в “Писъци” поклонници и изразители на силната адреналинова литература.”

Симеон Трифонов,

автор и филолог

“Много силен и брутален сборник с чист, запомнящ се хорър от разнообразни жанрови разновидности: от сплетър през психо, та дори хумор и фентъзи. Тъй като е предвиден за “тясна” читателска ниша и не се предлага за масова продажба, сборникът си позволява неограничена свобода на насилието и кръвопролитието, невъзможни в пазарно-ориентирано издание.”

Елена Павлова,

писател и преводач

“Най-добрите хорърофили на родната ни писателска сцена са се обединили в тъмното свято дело да ви изкарат акъла, ангелите, демоните, или каквото там ви трепери под сурдинка, тресящо се от атавистичен ужас пред всичко с повече зъби от необходимото.”

Ана Хелс,

книжен блогър

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура