Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

Питат варненци за съдбата на Дупката

Проучване на нагласите на варненци за съдбата на терен от 2,9 дка в сърцето на града, известен като Дупката, започва общината навръх празника на града – 15 август. Допитването ще се проведе в две посоки.

Първоначално ще бъдат събрани мненията мненията на специалисти по градоустройство, култура, туризъм и на тяхна база ще бъде съставена анкета, чрез която ще се осъществи обществено допитване до гражданите на морската столица.

„След обработване на резултатите ще обявим международен архитектурен конкурс за пространството“, заяви кметът Иван Портних. Дупката зее от 1986 г., когато цяло каре старинни къщи е съборено с идеята на мястото да се построи Търговски дом. След старта на изкопните работи обаче са открити част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

На същото място се намират и руини от сгради, отводнителни канали и глинени тръбопроводи от късната античност – IV-V в., а в съседство – и останки от втора крепостна стена. Експертите са категорични, че такива старини, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещани. Затова през 1989 г. Националният институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че находките са уникални в национален мащаб и трябва да се съхранят на място.

Проектът за Търговски дом е блокиран, а Дупката вече 33 г. загрозява сърцето на Варна. През годините собствеността върху имота, ползван за паркинг, се сменяше няколко пъти. Миналата есен кабинетът отпусна 43,2 млн. лв., за да я откупи от последния й собственик – бизнесменът Георги Гергов, и да я даде на Варна. С проучването за бъдещата визия на терена се заема Обединение „Идея за Варна“. В него участват архитекти и юристи с богат опит в градоустройствените проекти.

„Целта ни е да намерим точната функция на пространството като отправна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римските терми, пристанището, музеите. Улиците „Хан Аспарух“ и „Александър Батенберг“ са важна връзка между морето и активната градска зона, които от десетилетия са блокирани от т.нар. Дупка. Бъдещият проект трябва да обслужва на първо място обществения интерес и да интегрира по съвременен и достъпен начин откритите археологически ценности“, коментира главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.