Питър Динклидж - Педя човек, лакът звезда

Питър Динклидж е най-известният малък човек на планетата. За милиони хора той е и ще си остане Тирион Ланистър от “Игра на тронове”. Другият месец високият 135 сантиметра актьор навършва 50 години. По това време сериалът, който го превърна в мегазвезда и културна сензация ще е приключил, но разговорите за него ще продължават. А няма как да се говори за “Игра на тронове”, без да се говори и за малкия голям човек Питър Динклидж.

Финалният осми сезон на сериала “Игра на тронове” очаквано стана най-обсъжданият шоубизнес продукт на 2019-а година. Всички отново говорят за покварените, но обожавани персонажи в наситената с насилие и секс средновековна фентъзи сага. Няма как джуджето Тирион Ланистър да не е сред първенците по внимание от страна на публиката. Разбира се, този образ нямаше да е такъв феномен, ако не беше великолепното изпълнение на мистър Динклидж. Той превърна остроумния и похотлив виночерпец Тирион Ланистър, произведен от въображението на Джордж. Р.Р. Мартин, в един от най-обичаните и обсъждани персонажи в цялата история на телевизията. Благодарение на успеха на героя и на сериите Питър стана световна звезда, забогатя неимоверно и заслужено спечели “Златен Глобус” и “Еми”.

Но някои фенове и критици останаха недоволни от начина, по който сценаристите развиха образа на Тирион Ланистър в последните сезони. От брилянтен стратег, който винаги е поне с два хода пред останалите, той сякаш се превърна в човек, който постоянно взима глупави решения и се доверява на грешните хора. Но дори и с разликата в качеството на сезоните, класната и качествена игра на Динклидж остава непроменена. Той вече си осигури място в историята и тепърва ще се доказва в други проекти.

Освен “Игра на тронове” Динклидж е познат на публиката с ролите си във филми и сериали като “Човешката природа”, “Ласи”, “Виновен”, “Хрониките на Нарния: Принц Каспиян”, “Рицари от съвремието” “Аз съм с нея”, “Клъцни/Срежи”, “Рокфелер плаза 30” и др.

Питър е роден на 11 юни 1969 г. в Мористаун, Ню Джърси в семейството на Джон Карл и Даян Динклидж. Баща му е застрахователен агент, майка му е гимназиална учителка по музика.

Питър е от немски, английски и ирландски произход и страда от ахондроплазия - нарушение във вкостеняването на растежния хрущял. Родителите и брат му са с нормален ръст.

Динклидж завършва училище в Делбъртън, а после продължава да учи в колежа “Бенингтън” във Върмонт, където се дипломира през 1991 година.

През 2005 г. Питър Динклидж се жени за театралната режисьорка Ерика Шмид. Двамата имат дъщеря на име Зелиг. От години семейството му живее в Ню Йорк.

Динклидж е вегетарианец и активно подкрепя американската организация за защита на животните “Farm Sanctuary”. Преди години на въпрос затова как ниският му ръст се е отразил на неговото формиране като личност, той казва “Когато бях млад, това наистина ме разстройваше. Като младеж бях огорчен и ядосан и определено издигнах стена между себе си и света. Но с възрастта разбираш, че трябва да подхождаш с чувство за хумор. Просто знаеш, че това не е твой проблем. Техен е.” Преди пет години репортер на “Ню Йорк Таймс” го пита дали се чувства като “говорител на каузата за правата на малките хора”, на който Динклидж отговаря: “Не знам какво да ви кажа. Всеки е различен. Всеки човек с моя ръст има различен живот, различна история. Различни начини за справяне с това положение. Това, че привидно изглеждам добре, не значи, че мога да давам съвети как другите да се чувстват добре. Не мисля, че напълно съм се справил. Има дни, в които се чувствам зле”.

 

Ще играе в политическата драма “Джуджето”

Новата роля на Динклидж се доближава до образа му в “Игра на тронове”. Питър е звездата в политическата драма “Джуджето”. Снимките още не са започнали, но сюжетът звучи интригуващо. Динклидж е в ролята на хитро джудже в средновековен италиански двор. Той манипулира принца, на който служи и почти предизвиква унищожението на града.

Питър Динклидж играе от малък, но пробивът му идва през 2003-а с роля в “Кантонерът”, за която получава номинации в категория най-добър актьор за наградите на “Гилдията на киноактьорите” и “Независим дух”.

През 2008 г. взима участие в “Хрониките на Нарния: Принц Каспиян” и в постановката “Чичо Ваня”, режисирана от съпругата му в ежегодния театрален фестивал на нюйоркския колеж “Бард”.

От 2001-а игра ролята на Тирион Ланистър в “Игра на тронове”, който е един от най-харесваните персонажи в целия сериал.

 

За него

Вече влезе в историята на телевизията

Много хора не си дават сметка за огромното влияние на образа Тирион Ланистър върху колективното въображение на милиони зрители. “Игра на тронове” е най-успешният сериал на света благодарение на изключителните актьори. А Динклидж е в авангарда на майсторите на качествени образи. Той е водеща фигура в развлекателния свят днес, едно от най-разпознаваемите лица на телевизията. Успехът му е напълно заслужен, а аз съм на седмото небе, че именно той играе Тирион.

Дейвид Бениоф, сценарист, създател на сериала "Игра на тронове"

 

Той е вдъхновение за милиони

Питър е изключителен човек и страхотен актьор. Той е вдъхновение за всички в екипа на “Игра на тронове” и за милиони хора по света. Толкова години вече снимаме заедно, че сме се превърнали в нещо като голямо, но сплотено семейство. Познаваме се, разбираме си, помагаме си. Питър е зрял човек, завършена личност, но притежава и огромно въображение, не е скъсал с детското в себе си, способен е да разсмее всички на масата с безбройните си интересни истории.

Софи Търнър, актриса

 

Винаги бих работил с него

Работил съм с Питър в един от моите филми от поредицата за “Х-мен” и останах изключително впечатлен от неговите актьорски умения. Феноменален актьор, изпълнителн, който може да въвлече зрителя емоционално и интелектуално. Според мен големите роли тепърва предстоят за Динклидж. И аз с удоволствие бих работил отново с него.

Хю Джакман, актьор

Коментари

Задължително поле