Пишат как „Нефтохим“ заобикаля петролното ембарго на ЕС, от рафинерията отричат

Рафинерията в Бургас има право да изнася за ЕС продукти, за които няма пазар в България.

Горива от руски нефт стигали до САЩ

Няма нарушение, заяви Александър Величков

Бургаската рафинерия “Нефтохим”, чийто основен собственик е руската “Лукойл”, заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол, и, възползвайки се от полученото изключение от забраната за внос на руски суров петрол, е натрупала солидни печалби, пише “Политико”.

Схемата ставала като рафинерията произвежда горива и масла от руски нефт, изнася ги уж за страни извън ЕС, а след това претоварва нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, след което горивата влизат в ЕС и стигат дори до САЩ, пише изданието. И предлага деругацията за внос на руски горива да отпадне. Като посочва два конкретни случаи за кораби, натоварени с горива от рафинерията в Бургас.

Износът чрез двата танкера е в съответствие с регламентите на ЕС, коментира зам.-председателят на Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” Александър Величков. Той обясни, че има забрана за износ на страни от ЕС на бензин и дизел, произведени от руски петрол. Но при преработката на нефт се получават и продукти, за които няма пазар в България и е позволено да бъдат изнасяни, като например нискооктанов бензин. В първия случай, посочен от “Политико”, ставало въпрос за износ до Малта, офшорна зона извън ЕС, и няма нарушения. А за втория случай - товарът е стигнал до пристанище в Ротердам, но горивото не е от забранените за износ за страни от ЕС.

Александър Величков обясни, че корабите с руски нефт го доставят за 36 часа, а ако използват неруски ще бъдат необходими 600 часа. Рафинерията използва и 19 други видове нефт, за да види кой е най-подходящ да замени руския, но ако вносът на руски нефт рязко спре, ще има шок в доставките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика