Пиърс Броснан - Ирландски джентълмен

Вече 16 години Пиърс Броснан не е Джеймс Бонд, но продължава да носи елегантното алфа-мъжкарско излъчване на шпионина в служба на Нейно Величество. Той внася добре познатата “агентурна аура” дори и на територията на мюзикълите. Българските зрители могат да гледат Броснан на голям екран във вдъхновения от творчеството на ABBA мюзикъл “Mamma Mia:Отново заедно”, където бившият агент 007 пробва вокалните си способности в компанията на Мерил Стрийп, Аманда Сейфрид, Лили Джеймс и Шер. Наскоро Броснан навърши 65 години, а критическият консенсус е, че ирландецът остарява елегантно като катедрала. И изобщо няма планове за пенсия.

В момента името на Пиърс Броснан е прикачено към цели пет нови проекта с различна жанрова окраска. Той обича разнообразието и редовно се снима по целия спектър на индустрията на “сянката и светлината” - комерсиални холивудски филми, независими авторски проекти, екшъни, трилъри, комедии, исторически драми, приключенски продукции и уестърни. След като приключи с Бонд, Броснан е ангажиран с мисията си да капитализира максимално върху своята глобална разпознаваемост като в същото време не се пласира в тясна стереотипна кутийка, изградена от очакванията на аудиторията, свикнала да го гледа като агент 007.

При всички положения е трудно – дори и сега, на 65-годишна възраст – за Броснан да се отдалечи от сянката на шпионската поредица. Той изигра Джеймс Бонд в четири комерсиално успешни филма в рамките на седем години - “Златното око”, “Винаги ще има утре”, “Само един свят не стига” и “Не умирай днес”. Те го изстреляха в стратосферата на глобалните звезди и го направиха световен секс-символ и магнит за престижни рекламни договори. Още през 1997-а година, след огромния финансов успех, Броснан получи своята звезда на Холивудската алея на славата. А от 2003 година актьорът е офицер на Британската империя заради приноса му към драматургията и британската филмова индустрия.

Пиърс Броснан е роден на 16 май 1953 г. в Дроида, графство Лаут в Република Ирландия, но израства в Наван. По-късно се премества в Лондон, където се присъединява към театрална трупа и следва в драматичната школа “Drama Centre”.

Броснан има напрегнати отношения с баща си, дърводелец, който напуска семейството, когато Пиърс е още в детска възраст и така и не успява да възстанови истински връзката със своя син. Той е отгледан от своята майка, която работи като медицинска сестра и от ранна възраст развива интерес към артистичното себеизразяване. Пиърс Броснан има пет деца от две съпруги. През 1991-а умира първата му жена, актрисата Касандра Харис, с която ирландецът има три деца. По-късно се жени за модела, авторка, журналистка и тв водеща Кийли Шей Смит. Двамата имат две деца.

Броснан се докосва до славата още в средата на 80-те години на миналия век с ролята си в детективския сериал на NBC – “Ремингтън Стийл” (Remington Steele). Тогава за пръв път му е предложена ролята на Джеймс Бонд, след като Роджър Мур напуска, но Броснан не приема, тъй като още играе в успешната поредица. Така Тимъти Далтън взема ролята. В средата на 90-те Броснан вече е наличен и най-после влиза в луксозния костюм на агент 007. Много коментатори на кино индустрията му приписват ролята на възродител на популярността на Бонд след противоречиво приетите шпионски продукции с Тимъти Далтън.

 

Продуцира качествени трилъри

Пиърс Броснан усилен работи и зад камерата в ролята на продуцент. Той е участвал в създаването на няколко особено бележити заглавия. В някои от тях той е и звездата. Броснан е продуцент на филм като “Аферата Томас Краун” и “Закони на привличането”. Особено му върви да е ключова част от производството на качествени трилъри. Досега той е бил в продуцентския екип на повече от дузина филми и най-вероятно ще засили своята продуцентска дейност за сметка на екранните изяви, от които със сигурност също няма да се откаже скоро. Последният му проект като продуцент е документалното произведение “До отровиш рая”, в което Броснан разказва за заплахите от замърсяване и окончателно разрушаване на красиви хавайски местности и техните обитатели.

 

За него

Пиърс е чиста класа

Пиърс Броснан е един от любимите ми актьори. Наскоро го гледах в Mamma Mia и за мен е очевидно, че този човек може да играе във всичко. И винаги вдига нивото на филми, в които участва. Пиърс е чиста класа. Аз си партнирах с него в последния му Бонд-филм “Не умирай днес”. Беше прекрасен купон. Изтощително, но страшно забавно. По стечение на обстоятелствата аз станах най-възрастната актриса, която някога е играла Бонд-момиче. Изобщо не се притеснявам от този факт, дори напротив.

Холи Бери, актриса

 

Беше изумително убедителен в „Писател в сянка“

Пиърс е чисто качество. Играхме заедно в “Писател в сянка” и трябва да кажа, че съм безкрайно впечатлен от него. По това време той още беше най-известен в световен мащаб с героичния образ на Джеймс Бонд. И в един момент тотално се трансформира за персонажа на високопоставен политик, харизматичен държавник с мрачни тайни, около когото витае криминална мистерия. Пиърс беше изумително убедителен в “Писател в сянка”. Повече такива филми трябва да има с него, това е сигурно.

Юън Макгрегър, актьор

 

Най-добрият Бонд

Пиърс е прекрасен актьор и екранен партньор. За мен той е най-добрият Бонд и казвам това не само защото си партнирахме заедно в “Само един свят не е достатъчен”. Познавам кариерата на Пиърс от години, той беше завършен и рафиниран изпълнител много преди да получи ролята на агент 007. Той е красив мъж, но може да играе в комедии, екшън-трилъри, драми, исторически епоси, уестърни. Разполага с ветрило от таланти и инструменти за превъплъщение във всякакви персонажи. Има подчертано европейско излъчване, въпреки че е успешен и в Холивуд.

Софи Марсо, актриса

Коментари

Задължително поле