Пияни актьори и огромен бюджет едва не провалят "Челюсти"

Акулата човекоядец, натъпкана с електроника, струва два милиона долара

Филмът "Челюсти" се превърна в хит и истински пробив в света на съвременното кино, но снимките протичат почти в пълен безпорядък. Актьорите се напиват, карат се, чупят реквизита, а бюджетът на филма нараства непрекъснато.

За снимките са направени три механични акули, всяка от които е предназначена да изпълнява специална функция. Първата акула, убита във филма, е истинска. Продуцентите избират именно този морски хищник за ролята на чудовището във филма "Челюсти", защото е единственият вид акула, която може да държи главата си над водата, когато търси плячка.

За филма са направени 3 механични акули с различна функция.

По време на снимките между персоналът често избухват скандали. При поредния такъв изпускат скъпа изкуствена акула, която се разбива във водата, а по пътя едва не отнема живота на един от актьорите, който си  удря главата в острата й перка. Неприятностите са прехвърлени на трима актьори - те се обвиняват един друг за унищожаването на реквизита. Робърт Шоу, Ричард Драйфус и Рой Шайдер искат да уредят всичко по мирен начин и се събират на бутилка уиски. Дискусията прераства в пиянско сбиване, при което същата бутилка полита към главата на Драйфус. 

За 70-те бюджетът на филма е огромен – само една от акулите, натъпкана с електроника, струва цели два милиона долара. "Челюсти" за малко изобщо да не са се появи на екраните. Поради амбициите на Стивън Спилбърг, бюджетът на филма се увеличава постоянно и в един момент продуцентите остават без пари. Ситуацията е спасена от Робърт Шоу – той предлага да отложат плащането на хонорара му и дава парите на Спилбърг. Актьорът е сигурен, че "Челюсти" ще се превърне в хит и взема правилното решение - режисьорът му връща парите с лихва. Челюстите имат три Оскара - за звук, монтаж и саундтрак.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино