Плаване в Черно море било първото изпитание за Гарибалди

unnamed-6Едва 16-годишен Джузепе Гарибалди е плавал като юнга на параход в Черно море и това  било първото му моряшко изпитание. Корабът, пътувайки от Одеса за Истанбул, не е могъл да акостира на пристанище Варна заради плитко дъно, но с малка лодка той успял да стигне до българския бряг.

Това разказа правнучката на великия италиански революционер  Анита Гарибалди, която пристигна на тридневна визита в морския град по инициатива на Музея на Възраждане и с подкрепата на почетния консул на Италия Антонио Таркуинио. Първата й среща беше със студенти,преподаватели и наследници на гарибалдейци в аулата на Икономическия университет във Варна. 85-годишната дона Анита Гарибалди посочи, че има стотици паметници на видния й прадядо по света като пълководец и само един в Монтевидео, където вдигнатата статуя го изобразява като адмирал на флота.

"Гледам хоризонта и там, където морето се слива с небето, виждам свободата", казвал той през последните месеци от своя живот.Правнучката на революционера идва за първи път в България, но знае историята на неговия съратник капитан Петко Войвода, който е погребан във Варна. Срещу неговия паметник в морския град да се издигне и постамент на Гарибалди, поискаха участниците в срещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България