Плаваща къща построиха в язовир Планира се производство по поръчка

Горната палуба на плаващата къща е 55 квадрата, а долната – 70.

Има спалня, дневна, трапезария и кухня и горна палуба с панорамна гледка

Бизнесменът от Нова Загора Максим Георгиев построи първата в България плаваща къща. Тя се намира в язовир „Жребчево” и разполага с всички необходими удобства за живеене и отдих. В нея има спалня, дневна, трапезария и кухня, както и горна палуба, която разкрива панорамна гледка. Направена е от алуминиева и дървена конструкция, има външна изолация. Горната палуба е с площ 55 квадрата, а долната – 70.

Пред „Труд” Максим Георгиев разказва, че идеята за мобилната къща се е зародила преди години, но сега е успял да я осъществи: „Отдавна исках да реализирам този проект и изчаквах удобен момент, защото доста неща трябваше да се проучат и да се намери начин за тяхното решение”. Разказва, че страстта към водата и роболова са го вдъхновили: „Риболовът е моето хоби, освен това съм израснал на язовир „Жребчево” и мястото е специално за мен”.

Максим споделя, че къщата е сбъдната мечта. Тя носи името на внука му Слави. Успява да я изгради с помощта на свои приятели: „Около 4-5 човека се включиха и ми помогнаха при сглобяването на самите модули, защото работата по тях е малко по-бавна и има нужда от повече хора”. Заедно работят и по детайлите около цялостното й завършване.

Предстои да бъдат монтирани соларни панели, които да обслужват подаването на електроенергия от 12 волта. Къщата ще може да бъде използвана по всяко време на годината, собственикът обмисля два начина за отопление – с камина на дърва или с газова печка.

Подкрепа за изграждането получава също от съпругата си и от дъщеря си Йонка Максимова, бивша шанпионка по конна езда. Максим споделя, че не е имал затрудения при изграждането. Решил е лично да построи къщата, защото освен спестяване на средства, това е начин да разбере как правилно да конструира съоръжението, като се учи от собствения си опит. „Обичам да изпипвам нещата и обикновено съм критичен към себе си, вложих много усилия и старание и мисля, че се получи добре”, обяснява той.

За Максим престоят в мобилната къща е удоволствие, защото може да се движи във всеки един момент в желана посока. „Тя може да бъде на различни места – покрай брега или навътре в язовира, като по този начин се разкриват различни гледки”. Съоръжението се движи с помощта на двигател, управлява се като автомобил. „Плаващият дом е със стартерно запалване, има конзола и щамбайн, както и жила, които са от самия волан към двигателя и ръководят движението ”, казва Максим. Плаващата къща е конструирана за движение предимно в по-тихи води: „Този тип катамаран е много подходящ за разходки, но и при вятър е стабилна и се движи плавно”.

Той планира да построи и други подобни съоръжения, като целта му е да превърне дейността си в бизнес и да изгражда къщи по поръчки. Затова смята да използва първата си като мостра, която да публикува в сайтове за обяви. „По този начин всеки ще може да я види и при желнаие да я тества”, казва той. Все още не е решил дали къщата ще приема гости, но със семейството му обсъждат вариант това да стане възможно през следващия летен сезон.
Максим Георгиев се надява все повече хора да проявяват интерес към плаващите къщи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. И аз съм от Паничерево и при това Максим ми е роднина,много се радвам за него 😃жалко , че не се познаваме😢

  2. ,Е, ДА,…АМА ТОГАВА ИЗЛИЗА ЦЕЛИЯТ ЕКРАН С РАЗНИТЕ НЕНУЖНИ НЕЩА ИЗВЪН ЦЕННОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ !!!

  3. Инсталирате си “ Fast Stone Capture “ ….тази малка програмка може да си я свалите от много места и няма да имате проблем…тя може да копира,каквото и оградите…дано съм ви бил полезен…

  4. А някой замислил ли се е дали е законна тази къща. Язовира негов ли е че да строи там,или вече и ние като циганите строим и си живеем,на държавна собственост.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.