Плажуващите край Варна - по-малко, но по-културни

Хипертоници и хора с травми търсят безплатен лекар на пясъка

"Културата на летовниците, избрали да почиват  във Варна и курортите край града се повишава. Това е една от причините от началото на сезона да няма нито един фатален инцидент в морето, а другата е, че плажуващите са видимо по-малко", обясни д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I "Св. Клементина".

Общинското лечебно заведение от 10 г. обслужва охраняемите пясъчни ивици в града и комплексите. Близо 60 лекари, медсестри и фелдшери дежурят със спасителите от 1 юни.

"За разлика от минали лета сега безплатна помощ на пясъка търсят основно хора, пострадали на брега", уточни д-р Иванов. Според него най-често медиците превързват рани, помагат на получили различни травми на пясъка и на хипертоници, които колабират в жегите. Няма ужилени от оси и пчели,  но са факт първите случаи на опарване от медузи. Преди ден на Златни пясъци помощ потърсили двама души с алергични реакции след допир с мекотелите.

Най-тежкият воден инцидент от началото на сезона пък станал навръх Илинден в курорта Св.Св.Константин и Елена извън работно време. Дете за малко не се удавило, след като скочило от буна в бурното море. Водните гардове и медиците още били на плажа и успели да го спасят.

"През август морето става опасно, родителите не бива да оставят без надзор децата си и да им позволяват да се къпят при червен флаг", предупреди д-р Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България