Пламен Георгиев: Комисията „Антикорупция“ разреши за три месеца случая с ДАБЧ

„Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършена от нашата комисия. Действително сигналът дойде от Областната дирекция на МВР Кюстенидил, хората са започнали проверва във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи, свързани с българско гражданство. И след като са установили, че има някакви данни за връзки на ръководството на ДАБЧ, моментално всички материали, които те бяха събрали, бяха препратени при нас.“  Така коментира Пламен Георгиев, който е председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, ролята на Комисията за противодействие на корупцията в една от най-мащабните корупционни схеми, тази с документите за българско гражданство в ДАБЧ пред БНР.

„И оттогава всъщност започна същинското разкриване на участието на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина в тази престъпна корупционна схема. Реално ние работихме три месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки - от най-ниските до най-високите нива. След което докладвахме това, което сме събрали и установили на прокуратурата и оттам срещнахме разбиране“, обясни Пламен Георгиев.

И допълни, че „това е начинът на действие на всяко едно разследване“ - „органите, които имат полицейски функции, разкриват престъпната схема, след което докладват в прокуратурата, откъдето се преценява дали има достатъчно доказателства“.

„В случая се прецени и вече се образува досъдебното производство, вече бяха привлечени към обвинение и лица, това са председателят на ДАБЧ, главният секретар и двама посредници - едни сръбски гражданин, българка, които всъщност са посредници от най-високото ниво, които са свързани с предишните двама ръководители от Държавната агенция“, допълни още Георгиев.

„Съдът в крайна сметка, за да остави тези хора в ареста, той преценява, че има достатъчно доказателства, вече не данни, а доказателства за това, че тези лица са съпричастни към това престъпление“, така аргументира Георгиев решението на съда да остави в ареста главния секретар и председателя на Агенцията.

На въпрос защо чак сега става възможно разкриването на схемата, след като сигнали има от 2014 година, Георгиев отговори:

“Нашата комисия реално беше попълнен съставът й април месец на тази година. След като ние получихме сигнала, веднага започнахме работа по случая. Ние работим занапред и няма как да установим нещо, което се е случило преди една, две, три или пет години“, каза той.

Георгиев коментира и темата за случаите на, хора закупили паспорти, издирвани после от Интерпол:

“Имаме данни разбира се не сме установили в конкретика, говори се за това, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25-30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, обясни още той и коментира и обещанието си, че няма да има „свещени крави“ или забранени за разследване лица. На въпрос за тези 7-8 месеца работа никой ли не се обаждал с желание да даде “насоки“ за работата на комисията, той отговори:

“Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези, които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата. Ето при този случай с ДАБЧ, отделно пропуска се и случаят, когато беше повдигнато обвинение на кмета на Община Септември, това е отново наш случай. Също така имаме, по наша разработка, повдигнати обвинения на двама бивши кметове на Община Перник. Кметицата на "Младост", това е също случай, който придоби огромна популярност“, поясни още Георгиев за свършеното до момента от комисията.

Георгиев коментира и последните данни, получени от изследване на Агенция “Афис“, според което 55% от анкетираните, смятат че през последната година корупцията се е увеличила в страната, въпреки че точно през този период беше приет Антикорупционния закон:

“Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, реално комисията се сформира в пълния състав от месец април, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е песимист“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България