Пламен Георгиев: През последните две години КОНПИ е отнела имущество за 47 млн. лв.

Новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев съобщи пред БНТ, че през последните две години Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е отнела имущество на стойност 47 милиона лева и това е имущество с реално влезли в сила присъди. В момента комисията е внесла 703 дела на обща стойност като исковете за отнемане са 2 милиарда 767 милиона лева.

"В историята на комисията през предишните години е отнела 109 милиона лева, като реално отнемането е пред последните 5-6 години, защото през първите години комисията се е структурирала, внасяла е искове. За КТБ искът е 2 милиарда лв., като повече от милиард и половина реално е обезпечен, но не само той. Имаме големи искове и срещу други лица, т.нар. олигарси", каза Георгиев.

Добавената стойност от създаването на този нов орган е, че вече всички антикорупционни органи се обединяват в едно и информацията от различните звена започва да тече пряко и непосредствено, обясни Георгиев. Основен проблем обаче, по думите му, не само в България, но и в Европа е, че отделните служби не си говорят помежду си. Сега вече информацията е буквално на няколко метра разстояние един от друг - от единия директор на едната служба до другия.

Сега се създаде един антикорупционен орган и една цялостна политика - когато се започне да се проверява един случай, той се проверява най-малко за 3 неща - дали има извършено престъпление, подаваме към прокуратурата вече сигнала дали сме събрали за извършено престъпление и оттам нататък те вече поемат случая, обясни Пламен Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България