Пламен Димитров, КНСБ: Няма разделение сред здравните специалисти от държавните и частните болници

Пламен Димитров

„Няма разделение между медицинските специалисти от държавните и частните болници. Интересите събират хората и заедно ще ги покажем на 7 октомври“, заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той беше категоричен, че протест ще има:

„И законодателно, и финансово трябва да бъде решен въпросът. Имаме конкретни искания и на 7 октомври пред Министерския съвет ще организираме този протест. Очакваме няколко хиляди души от цялата страна – да покажат за пореден и надявам се за последен път, че ако не се вземат решения, стигаме до подаване на оставки масово. Оттук нататък се разрушава цялата система“.

Преди началото на инициативата Арена "Работеща България" Пламен Димитров посочи, че един от ключовите проблеми на работещия българин е неговото представителство:

„Начинът, по който неговият интерес може да бъде изразен, гласът му да бъде чут и неговите проблеми да бъдат конкретно и ясно формулирани и решавани. Правят се различни опити през последните години да се разширят формите на представителство. През синдикатите не повече от 20-25% от работещите в България имат своя глас. Над 70% от работещите българи нямат надежден механизъм за представителство на техните интереси“.

Пламен Димитров цитира статистически данни, според които заплатите в сходни предприятия – там, където има синдикати, са между 12 и 14% по-високи. Също и закрилата в предприятията, където има синдикати, е по-висока, добави той.

От КНСБ са развили мобилно приложение, чрез което всеки може да подава сигнали за нередности на работното място. Искаме да дадем тласък и стимул на всички да заявят своя проблем, посочи президентът на синдиката.

Той подчерта още, че правото на сдружаване в България продължава да е под силна заплаха, особено в частния сектор. „Искаме охраняване на правото на сдружаване в широк план“, настоя Пламен Димитров.

Коментари

Задължително поле