Пламен Димитров, КНСБ: 1500 лева средна заплата не е достатъчно амбициозна цел

1500 лева средна заплата не е чак толкова амбициозна цел, дори е леко занижена, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Това значи между 12 и 15% ръст на средната работна заплата средно годишно. Ние и сега го постигаме. Има резерви, икономиката е далеч под потенциала си", заяви Димитров, според когото ръст на БВП от 3% далеч не е най-големият, който можем да постигнем. "Той може да бъде спокойно удвоен, до 5%, с правилните мерки“, посочи президентът на КНСБ.

Формулата за постигане на тази цел, според него, е връзката между образователната система, системата за социално подпомагане и пазара на труд. „Тези три сегмента са ключът за растежа на брутния продукт. Именно оттук ще дойдат парите и ще плащаме по 1500 лева заплати. Ако не стане това, този процес на изтичане на кадри, ще продължи с драматична сила“, предупреди Пламен Димитров.

Според него, цифрата за София трябва да е различна, тъй като в момента там средната заплата е 1300 лева. „Младите хора в София не могат да съпоставят тяхната заплата със заплатата на някой в Мизия. Трябва да се съобразим със специфика на столицата. Регионалните различия трябва да бъдат отчитани, когато говорим за пазара на труда и за заплащането“, посочи Пламен Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари