На 24 май 2019 да почерпят

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Пламен Димитров, президент на КНСБ: 8-часовият работен ден е в историята

В Деня на труда варненци поставиха свои трудови проблеми пред президента на КНСБ Пламен Димитров

Най-честото нарушение на КТ е свързано с работното време. 8-часовият работен ден е вече в историята, каза във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на откритата приемна на входа на Морската градина в Деня на труда 1 май. При сключване на трудовите договори се използват всякакви хватки -за 4 часа, а работникът е на 12 часа, за 5 дни в месеца и всякакви други вариации на темата, посочи синдикалният лидер. Според него извънредният труд не се заплаща, когато няма контрол от Инспекцията по труда, както и синдикална структура във фирмите.

„Трябва на 6 месеца да се изчислява извънредният труд, но ако няма контрол-пито-платено и докато хората разберат, извънредният труд е изчезнал, коментира Димитров. Според него другият голям бич си остават работещите бедни, които всяка година са около 600 000-700000 със заплати 2/3 от средните и надолу по данните на Евростат.

Пламен Димитров припомни, че след натиска на синдикатите за последните 10 години минималната заплата се е увеличила двойно и е пораснала с близо 200%, а средната работна заплата с около 90%, но си оставаме пак най-бедни в Европа.“Ние смятаме, че всяка година всички заплати трябва да вървят нагоре с минимум 10-12-15%, като най-ниските трябва да се увеличават най-бързо“, каза синдикалният лидер. Но според него движението на заплатите нагоре е станало вече нещо нормално след последните избори, когато преди това тази тема е била табу и никой не е смеел да отвори дума за по-високо заплащане заради страха да не бъде изгонен от работа.“Сега хората започнаха да си искат парите за труда, който полагат, защото, ако има растеж в икономиката, трябва да има и за джоба на работника“, каза още Димитров. Той посочи, че където има синдикални структури, между 13% и 17% е по-високо заплащането в сравнение с фирмите, в които няма, по данни на НСИ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.