Пламен Димитров: У нас има поне пет сектора, директно засегнати от зелената сделка

Пламен Димитров

Усещането за несправедливост предвид това как станаха реформите в България е доминиращо. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНТ, след като по-рано днес гавният прокурор възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес.

Според Димитров там където е имало законарушение отдавна е трябвало цялата машина от компетентни органи да се самосезира и да си свърши работата. По думите му, има известен скептицизъм, че 20 и няколко години по-късно дали ще може да има възмездие.

"Едно семейство стои в ареста доста дълго време. Смятам, че от там може да се започнат доста конкретни неща", каза президентът на КНСБ.

Според Димитров у нас има поне пет сектора, които ще бъдат директно засегнати от зелената сделка в ЕС, която се опитва да ограничи производствата, които замърсяват, да ги направи по-чисти.

"На първо място - електропроизводството и енергийната система като цяло, на следващо място - транспорт, земеделие, металургия, циментови заводи", посочи Димитров и предупреди, че голяма част от индустрията ни ще бъде засегната, както и някои от ключовите услуги.

"Искаме спешна оценка да направи държавата за въздействието", добави той. По негово мнение страната ни не трябва да си поставя безумни цели. 50% намаляване на емисиите за 10 години е една такава безумна цел. В многогодишната финансова рамка няма допълнителни средства за зелената сделка, обясни Димитров.

"Според мен България трябва да се противопостави за подобни нереалистични и невъзможни амбиции на ЕС".

Коментари

Задължително поле