Пламен Константинов - Г-н Нямам късмет

Да си 9-и в света може би не е най-лошото нещо. Малко са областите от човешката дейност, в която България да е толкова високо. Една от тях е волейболът. Поне това показва класирането от завършилото преди 3 дни световно първенство, на което бяхме съдомакин с Италия. Неуспехът да попаднем сред първите 6 обаче се прие повече като провал. А отговорността очаквано легна на раменете на селекционера Пламен Константинов-Гибона, който вече напусна отбора.

Бившият капитан сякаш е орисан да се препъва в най-важните мигове с националната фланелка. Така беше и като играч. Можем да припомним само фаталната олимпиада в Пекин през 2008-а, когато недоразумение с негова допинг проба разсея отбора точно в навечерието на турнира. А “лъвовете” тогава имаха невероятно силен състав и всички шансове за нещо повече от 7-мото място. Две години по-рано пък се препънаха на полуфинала на световното първенство срещу Полша след равностойна игра и трябваше да се утешат с бронза.

Като играч Гибона има славна кариера и куп титли от различни първенства. След нейния финал той имаше избор да продължи дори в политиката, но реши да остане край игрището и да се заеме с неблагодарната треньорска професия.

В нея му потръгва. След дебютен сезон в Турция се премества в силното руско първенство, където му дават да управлява милионни бюджети. Още във втория си елитен сезон на “Газпром Югра” (Сургут) завършва на 4-о място под негово ръководство, а през 2014-а стига до финала на Купата на ЦЕВ. Премества се в “Локомотив” (Новосибирск), с който печели бронзовите медали и окончателно затваря устите на някои от руските си колеги, които не смятат, че българинът трябва да води отбор от техния елит. В един момент дори тръгват слухове, че местната федерация може да му повери Сборная, но чак дотам не се стига.

Вместо това Константинов е призован да оглави националния отбор на България, който излиза от труден период след двувластието Найден Найденов - Камило Плачи. Изборът изглежда най-правилният, тъй като в онзи момент Пламен вече е най-успелият роден треньор след Радостин Стойчев, който вече има неособено убедителен период начело на “лъвовете”, завършил със скандали и бойкота на Матей Казийски. Идеята е Гибона да се обвърже дългосрочно и да води отбора на двете големи първенства у дома – европейското през 2015-а и мондиала 3 години по-късно.

Това назначение му дава власт и авторитет, на които малко селекционери са се радвали преди това. Дори голямо име като италианеца Силвано Пранди беше изпратен от боса на родния волейбол Данчо Лазаров с думите: “Може да е професор, но не успя да се разбере с нашите юнаци”.

Въпросните “юнаци” са едно доста особено поколение в родния волейбол. Сред тях има доста класни играчи, макар и не световни суперзвезди като Любо Ганев или Матей Казийски. Но почти всички треньори, работили с тях, в крайна сметка не успяват да ги сплотят. Едва ли има сезон, в който България да е играла с всичко най-добро, което има. Големите правомощия, които Константинов получава, дават надежда, че може да направи отбор от различните характери. Днес, 4 години по-късно е ясно, че мисията му е неуспешна.

Още на европейското 2015-а се видя, че “лъвовете” няма как да се мерят с най-добрите без пълна мобилизация. Отборът се надскочи и дори поведе с 2:0 на суперфаворита Франция на полуфинала в “Арена Армеец”, но точно тогава привършиха силите на 38-годишния Владо Николов, който по неволя трябваше да влачи почти цялата тежест в атака.

Три години по-късно него вече го нямаше, а най-добрият български волейболист Цветан Соколов се подложи на операция и пропусна още едно голямо първенство пред родна публика. Боян Йорданов се завърна сред “лъвовете” след близо десетилетие, но само за... да се контузи отново. Константинов се опитваше да интегрира всички в мачовете от Лигата на нациите, за да ги сработи преди световното, което доведе до още травми. Фаталната беше тази на разпределителя Георги Братоев. А пейката се оказа къса, тъй като още преди лятото някои от играчите начело с Тодор Алексиев, отказаха повиквателните.

Скандалът с резервния либеро Владислав Иванов повдигна завесата и за причините. Оказа се, че някои от играчите не приемали методите на Константинов и смятали, че селекционерът се държи прекалено грубо с тях. Дни преди мондиала ръководството на федерацията очаквано застана зад треньора, но останаха съмнения, че и той не е успял “да се разбере с юнаците”. След края на световното в миг на откровение Теодор Салпаров си пожела отново да играе с Казийски в националния. Може би след световното наистина е време за нов епоха при “лъвовете”.

 

Гросмайстор без фигури

Пламен Константинов в нито един момент не се поддаде на всеобщата еуфория от домакинството и отказа да обещае триумфи и медали. Той се опита да настрои играчите за бой във всяка точка, което може би доведе до конфликтните моменти. Едва след края на мондиала селекционерът призна, че материалът, с който е работил, не е бил най-добрият.

“Най-лошото е, че нямаме равностойни алтернативи, поне за мен в тази ситуация - заяви Гибона след унизителната загуба от Канада в последния мач. - Като започнеш партия шах и сложиш фигурите на дъската, махнеш царицата, два топа и един офицер, можеш да спечелиш, но е доста по-трудно. Може би в тази формация реалното е място в осмицата или десетката, а с малко късмет можеше да пробием във финалната шестица.”

 

За него

Най-добрият, който сме имали

Доволни сме от Пламен Константинов, той е най-добрият, който сме имали като треньор досега. Договорът му приключи, видяхме се поговорихме и се разбрахме. Можем, разбира се, да подновим контракта, но предвид, че най-ранното участие на националите ни е след девет месеца, има доста време, в което да видим дали треньорът иска да продължи. С Пламен сме говорили само да дойде и да представи какво е било до момента, не сме говорили за продължаване тъй като той имаше 4-годишен договор, който изтече сега. Той ще каже дали иска и решението се взима от Управителен съвет.

Любо Ганев, вицепрезидент на БФВолейбол

 

Силен характер

Пламен е силен характер. Прави му чест например, че след шумния скандал с либерото Владислав Иванов му остави врата отворена в интерес на отбора и на волейбола. Подкрепям Константинов в дадената ситуация. Той е доказан треньор, който беше подбрал най-доброто, но както и очаквах то не се оказа достатъчно срещу големите отбори.

Борислав Кьосев, волейболна легенда

 

Когато не му се получават нещата, е нервен

Цялата организация около националния отбор, я прави старши треньорът. В нито едно отношение федерацията не му е казала – не викай този състезател, не тренирай така, не прави такъв лагер, не играй с тези… Винаги е казвано “да”. За съжаление тогава, когато на Пламен не му се получават нещата той е нервен, ядосан, рита топки, хвърля, псува и т. н. Затова и се стигна до онзи скандал с недопустимото отношение на треньор към състезател. Разбира се, при класиране за финалите, всичко щеше да е простено и забравено, но се видя, че на този етап това просто няма как да се случи.

Димо Тонев, волейболна легенда

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети