Пламъците над Кресна осветиха поредната екодалавера

Държавата може да наложи запори за минимум 1 млн. лв. на зеленото НПО за причинени щети

Подпалилият Кресна пастир гледал говеда по проект на Фонда за дива флора и фауна за 660 хил. лв.

В района са реализирани и скандалните проекти за развъждане на лешояди за над 14 млн. лв. от Фонда за дивата флора и фауна в партньорство със Зелени Балкани на лесовъда Тома Белев и Българско дружество за защита на птиците

Пастирът Костадин Митев, който е обвинен за причиняването на големия пожар в Пирин планина, остава в ареста. Това постанови Районен съд-Благоевград в сряда следобед.

„Невинен съм, искам да ме освободите от ареста. Много съм уплашен какво ще стане с мен оттук нататък”. Това каза обвиняемият в съдебна зала, който бе задържан от полицията във вторник. Тогава бе обявено, че е направил пълни самопризнания - как хвърлил незагасена цигара и от нея лумнали пламъците, унищожили 16 000 декара площ. Но в съдебна зала се разбра, че Костадин не е правил самопризнания пред съдия на разпит, такива нямаше и съобщени в делото от страна на прокуратурата.

Много медии умишлено или неумишлено подминават подробностите около работодателя на пастира – неправителствената организация Фонд за дивата флора и фауна - FWFF.

По ЗЗД, при такъв инцидент, работодателят носи солидарна отговорност със служителя. В член 49 на този закон се казва: този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа.

Пастирът Митев вероятно има скромни доходи и никакво или почти никакво имущество. Тоест, дори крайно подценената сметка от 3.3 мил. лв.* щети от пожара няма как да бъде компенсирана от него. НПО-то Фонд за дивата флора и фауна обаче има 700 000 лв. активи и 330 000 лв. годишни приходи, които може и трябва да бъдат запорирани по ГПК с цел покриване на щетите.

FWFF е част и от по-голямата мрежа зелени неправителствени организации, които са оплели района на Кресна в редица бутафорни проекти.

Както „Труд” вече писа, в близкото село Влахи са изградени масивни вили, които на хартия се водят образователен център за едри хищници по проект на СДП „Балкани”, управлявано от Андрей Ковачев.

В същото време, дружеството осъществява търговска и почивна дейност, като ги отдава под наем за около 70 лв. на нощ под формата на „приключение”. Местни жители свидетелстват, че вилите се използват и като почивни станции от еколозите, които могат да бъдат забелязани да се разхождат в дворовете буквално по бельо. В района са реализирани и скандалните проекти за развъждане на лешояди за над 14 млн. лв. от Фонда за дивата флора и фауна в партньорство със Зелени Балкани на лесовъда Тома Белев и Българско дружество за защита на птиците.

* Предварителните оценки на щетите от около 3 млн. лв. са силно занижени. При унищожени 16 000 декара само пазарната стойност на земята е около 16 млн. лв. лева и то при допускане, че нито един декар не е подходящ за туристическа или друга търговска дейност, т.е. не е с по-висока цена от 1000 лева. Отчитайки темпа на повишаване на цената на горите и цялата стойност на дървесината, най-вероятно щетите ще са за над 30 млн. лв.

Афера с лешояди за 14 милиона

Елена Цингарска - Седефчова, „еколожка”, заедно с Андрей Ковачев и неговото „Сдружение за дива природа Балкани” гледат двата вълка и мечката във Влахи по проект за 600 000 лева. Тя е жена на Сидер Седефчов, който отглежда по европрограми овце, кози, каракачански кучета и родопски говеда. Там работи и Петко Цветков, съпредседател на партия Зелените. Води групи за обучение как да се отнасяме с мечки, вълци, рисове и чакали. Емилиян Стойнев, учредителят на „зеленото” дружество, наело причинителя на пожара, заедно със Сидер Седефчов, Андрей Ковачев, Петко Цветков прибират парите от програмите за овцете, козите, мечката и вълците. Всичките тези, заедно със Зелени Балкани на Тома Белев и жена му Веселина Кавръкова, която е шеф на WWF България, доят програмите за „защита” на лешоядите на стойност 14 милиона лева. А междувременно гората изгоря.

Концлагер за диви животни във Влахи прикрива незаконна хотелска дейност

Районът на Кресна е превърнат в зелена губерния от точещи пари НПО-та. Пожарът е запален от пастир на говеда по екопроект, в съседство се издига гигантска вила хотел, представена като център за диви животни

Пожарът в Кресна насочи цялото внимание на обществото към планинското дефиле и покрай огнената стихия и занемарената противопожарна инфраструктура започват да излизат и други интересни факти. Причинителят се оказа, че е пастир на уж застрашена порода говеда, които ги пасял по европейски проект на зелена екоорганизация. В съседното село Влахи, обаче се вижда истинският размах на зеленото екосубсидиевъдство – къщи и високи дувари с табели, удостоверяващи усвояването на европейски пари, са населявани от почиващи еколози.

На снимките се виждат масивни реновирани къщи с високи селски дувари в селото, които са изградени с грантови и европейски пари. Официално комплексът се води образователен център за опазване на едри хищници, управляван от СДП „Балкани” на Андрей Ковачев, част от коалиция „За да остане природа в България”. Неофициално комплексът е превърнат в почивна станция и незаконен хотел, към които са направени няколко пристройки с животни в окаяно състояние, сред които две мечки и два вълка.

Полумъртвата мечка на снимката е преместена от Държавно ловно стопанство „Кормисош” в кокошарника зад луксозния хотел през 2014 година. СДП „Балкани” са се похвалили, че това е по инициатива на Министерство на околната среда и водите, която насърчава всички диви животни, отглеждани в неподходящи условия в неволя, да бъдат настанени в близка до природната среда. Държавното ловно стопанство „Кормисош” заема значителна част от Преспанския дял на Западни Родопи с обща площ 41 930 ха - 419 300 декара. Еколозите са извадили мечката от тази среда и са я преместили в малък кокошарник на центъра на село Влахи – своеобразен концлагер за дивото животно. Как това е било позволено от МОСВ и защо Министерство на земеделието не е протестирало („Кормисош” е едно от най-добре управляваните ловни стопанства у нас) са въпроси, които трябва и ще бъдат зададени на институциите.

Моделът за изграждане на луксозни вили и незаконни хотели като част от екопроекти е добре установен и пуснал дълбоки корени в МОСВ и МЗХ. Особено хитрото в тази практика е, че държавата позволява на еколозите да строят в местности, където всякакво друго строителство е забранено. Така например, в национален парк „Странджа” е изникнал наблюдателен център за птици, за който е общоизвестно, че се ползва за почивна станция от еколозите – никакви птици не се наблюдават. В радиус от десетки километри около наблюдателния център няма никакви сгради – уникален начин да си осигуриш имот и то на чужда сметка.

Комплексът във Влахи работи аналогично – на документи се води център, който трябва да изучава поведението на дивите животни и приоритетно да позволява на учени и ученици да се запознаят със съответните животни, процеси и феномени. В реалния живот обаче с парите са се построили и реновирали гигантски двуетажни вили, които се ползват за частни и търговски нужди. Малките пристройки към тях са превърнати в своеобразен концлагер за дивите животни, които някак си оцеляват в клетките – колкото дейностите по проекта да не са съвсем „капо”.

Председателят на Фонда за дива флора и фауна Емилиян Стойнов:

Ако нашият пастир е виновен за пожара, трябва да носи отговорност за това

СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА

ТРУД, БЛАГОЕВГРАД

„Ако нашият пастир е виновен за предизвикването на пожара в дефилето, то трябва да носи отговорност. Това каза за „Труд” Емилиян Стойнов, председател на Фонд за дива флора и фауна.

Той е работодател на 30-годишния симитличанин Костадин Митев, който бе арестуван, след като направи самопризнания, че е предизвикал огненото бедствие, като хвърлил незагасена цигара в района на водоема при село Мечкул.

Фондът за дива флора и фауна отглежда по програми в района застрашени породи от изчезване - говеда и лешояди.

„Заради ареста нас веднага ни атакуваха, но ние просто сме назначили този човек за пастир, той няма нищо общо с нашата организация, нито ни симпатизира. Наехме го през месец март да пасе едно от стадата ни от късорого родопско говедо. Договорът му е в изпитателен шестмесечен срок.

Когато възникна пожарът, нашите говеда се оказаха в огнен капан и едва ги спасихме и изведохме от огъня. Тогава разпитахме пастира, питахме го кажи какво стана, ти ли направи нещо. Но той беше много спокоен и каза, че няма нищо общо и не знае как е възникнал пожарът. И бяхме изненадани, когато го отведоха, а сега разбрахме, че е направил и самопризнания. Смятаме, че ако се докаже неговата вина ,то трябва да понесе отговорност. Чуваме обаче гласове, че и ние трябва да бъдем съдени. Защо, ние нямаме отношение към деянието. Просто сме сложени под един знаменател „зелени” и ни удрят. А нашата организация няма никакво отношение нито към строителството на АМ „Струма”, нито към лифта на Банско. Каквото искат, това да строят.

Даже обмисляме да се оттеглим от района, да си построят кой каквото има и иска, пък после ще се върнем, за да работим спокойно по нашите проекти.

Нямаме нищо общо с огненото бедствие”, каза Емилиян Стойнов.

Коментари

Задължително поле