Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Премиерът Борисов посети стадиона на футболен клуб „Арда“ (ВИДЕО)

Мотоциклетист пострада при сблъсък с лек автомобил Катастрофата станала край Къпиновския манастир

Спипаха затворник, забравил да се върне в килията след отпуск

Любовна лудост завладява Варна Започва 27-ото издание на международния филмов фестивал

Анджелина Джоли изпрати със сълзи Мадокс в университета в Южна Корея

АПИ: Възстановяването на виадукта на магистрала „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

Обама купуват голямо имение на остров за 14 милиона долара

Малките прегрешения не са съвсем безобидни

Столичната община няма да плаща за подмяната на ограничителите по „Граф Игнатиев“

Издирват ранен украински турист в района на връх Мальовица

Надал яхна 370 коня Тенисистът подкара нов автомобил

Русия представи първата в света плаваща АЕЦ (ВИДЕО)

550 руски учени обвиниха Кремъл в кампания на репресии срещу протестиращи

Google е закрил 210 канала в YouTube заради дезинформация

Планират се действия за рационално използване на активите по проекта „Белене“

АЕЦ „Белене“

Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката относно необходимостта от предприемане на действия за рационално използване на изградената инфраструктура и материална база на площадката на АЕЦ „Белене”, както и на придобитото оборудване с дълъг цикъл на производство.

На 14 юни 2016 г. Международният арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж постанови решение по арбитражно дело, с което „Национална електрическа компания“ ЕАД бе осъдена да заплати на АО „Атомстройекспорт“ дължимите суми за произведеното оборудване по проекта „Белене“ съгласно Допълнение 5 от 05.11.2008 г.

С постановление на Министерския съвет от 30 ноември 2016 г. бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката в размер на 601 617 133 евро за предоставяне на възмездна финансова помощ на НЕК за изплащане на присъдените суми по арбитражното дело. „НЕК “ ЕАД преведе дължимата сума на „Атомстройекспорт” на 8 декември т. г., в резултат на което придобива произведеното оборудване с дълъг цикъл на производство.

Към момента разходите на НЕК за активи и съоръжения на площадка „Белене“ са в размер на 1,390 млрд. лв., а тези за придобитото оборудване, съгласно арбитражното решение, са в размер на 1,177 млрд. лв. (общо 2,567 млрд. лв.).

С цел защита на публичните финансови интереси, на днешното си заседание Министерският съвет прие решение за предприемане на действия за рационално използване на изградената инфраструктура и материална база на площадка „Белене“, както и на придобитото оборудване.

Решението предвижда да бъде изготвен технико-икономически и правен анализ, който да представи възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката „Белене“, на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия. В анализа следва да се разработи вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта „Белене“, в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

С предложения проект на акт се възлага на министъра на енергетиката да организира в срок до три месеца изготвянето на технико-икономическия и правен анализ и да представи доклад на Министерския съвет в едномесечен срок от изготвянето на анализа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.