Изключват “засега” ЕС и шест други страни от американските вносни мита за стомана и алуминий

„Левски” и ЦСКА играят 3 пъти в сряда (ПРОГРАМА)

Берлин и Лондон не са доволни от обясненията на Зукърбърг

Борисов случая “Сегрей Скрипал”: Ако не намерим виновниците, ще живеем в страх и несигурност

Несъбраните вземания от ДДС по ревизионни актове са 5,8 млрд. лв.

Временно е затворен пътят Русе – Бяла, в района на Две могили

Арестуваха 33-годишен мъж, контактувал с малолетни в интернет, докато осъщестява сексуалните си желания

“Рома” обезкърви Босна за България

Двама тежко ранени при катастрофа на пътя Варна-Добрич

Съмнителен пакет в лагера на турски спасители в Монтана вдигна по тревога МВР

Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряване на студен резерв

Държавният глава Румен Радев на официално посещение в Палестина (СНИМКИ)

Катастрофа между автомобил и снегорин на магистрала “Марица”, един човек е пострадал

Дженифър без секс цяла година

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Планират се действия за рационално използване на активите по проекта „Белене“

Снимка: Архив

Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката относно необходимостта от предприемане на действия за рационално използване на изградената инфраструктура и материална база на площадката на АЕЦ „Белене”, както и на придобитото оборудване с дълъг цикъл на производство.

На 14 юни 2016 г. Международният арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж постанови решение по арбитражно дело, с което „Национална електрическа компания“ ЕАД бе осъдена да заплати на АО „Атомстройекспорт“ дължимите суми за произведеното оборудване по проекта „Белене“ съгласно Допълнение 5 от 05.11.2008 г.

С постановление на Министерския съвет от 30 ноември 2016 г. бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката в размер на 601 617 133 евро за предоставяне на възмездна финансова помощ на НЕК за изплащане на присъдените суми по арбитражното дело. „НЕК “ ЕАД преведе дължимата сума на „Атомстройекспорт” на 8 декември т. г., в резултат на което придобива произведеното оборудване с дълъг цикъл на производство.

Към момента разходите на НЕК за активи и съоръжения на площадка „Белене“ са в размер на 1,390 млрд. лв., а тези за придобитото оборудване, съгласно арбитражното решение, са в размер на 1,177 млрд. лв. (общо 2,567 млрд. лв.).

С цел защита на публичните финансови интереси, на днешното си заседание Министерският съвет прие решение за предприемане на действия за рационално използване на изградената инфраструктура и материална база на площадка „Белене“, както и на придобитото оборудване.

Решението предвижда да бъде изготвен технико-икономически и правен анализ, който да представи възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката „Белене“, на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия. В анализа следва да се разработи вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта „Белене“, в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

С предложения проект на акт се възлага на министъра на енергетиката да организира в срок до три месеца изготвянето на технико-икономическия и правен анализ и да представи доклад на Министерския съвет в едномесечен срок от изготвянето на анализа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.