Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Самолет се разби в къща във Филипините, десет души загинаха

Над 80 трабанта дефилираха в Търново (СНИМКИ)

Тръмп след уволнението на бившия зам.-директор на ФБР: Днес е голям ден за демокрацията

Потомците на баба Тонка не знаят български Героинята, родила 11 деца, дочакала да прегърне само една внучка

Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Планът за управление на НП „Пирин“ има екологична оценка

Факсимиле от екологичната оценка

Новият план за управление на Национален парк „Пирин“ има екологична оценка – това се казва в отворено писмо на Националното гражданско сдружение „Природата за хората и регионите“. То е изпратено по повод натиска на няколко зелени организации, които през последните няколко дни подложиха на натиск Министерството на околната среда и водите и ресорния министър Ирина Костова.

Причината – планът според тях нямал екологична оценка и затова не трябвало да бъде пуснат за предварително изпълнение – нещо, което Костова бе разпоредила, но след уличен протест оттегли решението си. Вчера министърката дори нареди извършването на оценката и така удовлетвори претенцията на зелените.

Ето цялото писмо на „Природата за хората и регионите“:

„Във връзка с излезли неточни информации, че актуализираният план за управление на НП Пирин няма Екологична оценка, заявяваме следното:

В рамките на разработване на плана, Екологична оценка(ЕО) е извършена и публикувана преди почти една година на официалния сайт на изпълнителя на поръчката „ПРОЛЕС инженеринг“. От тогава до сега, на територията на целия Национален парк, няма извършени никакви дейности свързани със строителство на сгради или изграждане на лифтове и писти, няма и никакви заявени официални инвестиционни намерени и проекти. По тази причина една друга екологична оценка само ще преповтори настоящата. Но ще бъдат загубени най-малко още три години в процедури и планът за „Пирин“, който трябваше да влезе в сила през 2014 година, ще бъде приет най-рано през 2020 г. а той самият изтича през 2023 г.

Разработване на Екологична оценка (ЕО), като част от плановете за управление на защитени територии, включително и на НП „Пирин“ е задължително. Тя е неразделна част от плана. Това е разписано в закона за защитените територии, закона за опазване на околната среда, Наредбата към него и Заданието за разработване на плана за Пирин.

Всички твърдения, че актуализираният план няма Екологична оценка(ЕО), са неверни. Въпреки, че плана е рамков документ за водене на политика при управление на парка, изпълнителят е извършил толкова подробна ЕО (43 страници), каквато няма правена за нито един план досега. Тя е разработена с участието на проф. д-р Димитър Павлов, проф. д-р Здравко Хубенов, проф. Александър Ташев, проф. Екатерина Павлова, проф. Димитър Стоянов, проф. Зоя Матеева и други доказани професионалисти и авторитети в своите области. По повод неверните твърдения публикуваме частта от актуализирания план на НП Пирин с Екологичната оценка(ЕО).

Приложение: прикачен файл с извадка от план за управление на НП Пирин с частта, където е разработена Екологичната оценка (ЕО).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. много ме е яд, защо трябва да губим още години за нещо готово и свършено сега,
    2020 година за какво ни е план за развитие от 2014?!

  2. да, ама заради зелените са още една ще правят. вместо да се върши истинска работа, ще се тъпче не едно място. така е като им ходят по акъла на тома белев и компания.

  3. Значо се оказва че има екологична оценка за Пирин но платените зелени организации просто искат нова, за да минат пари през тях. Ейййй, не мирнаха тия корумпирани протестърчета. Сега и с президентчето си се хванаха и почнаха да колят и бесят. Фактът, че всички политици се страхуват от зелените е показателен…. Писна ми да живея в държава, в която всичко което може да се развие се съсипва. Искат Пирин да заприлича на умрялата Витоша без никакви условия, пригодени за туристите, където да се забавляват. И после децата вместо в планината ще са в моловете. там поне еколозите не колят и бесят и не забраняват забавленията

  4. Значи сега ще се окаже, че е много шум за нищо и някой е искал да ни върне в първи клас??!!! Страшна тъпотия!

  5. И ко прайм сега? Ко ще каже президента в своя защита? Глупости си мисля. Льотчика ще се приземи безмълвен по въпроса. Ами министърката, дето не е прочела целия план? Ще отговори ли кое е “целесъобразно” за отмяна на плана? Пак глупост в главата ми. Министърката (не и знам името, пък и не ми трябва) ще си отиде след месец и ще остави след себе си едно голямо………..Голям среден пръст показаха томабелевци и сие, подкрепени от висшия чиновнически ешелон на министерството на околната среда, и на президента, и на премиера. Хак им е, когато нямат на раменете си глави с мозък. Главата не е само за шапка, пък била и генералска.

  6. Вие или сте безмозъчни тъпанари или платени клакьори на Цеко Минев. Всички знаем за машинациите му да стане Цар на Пирин. НЕМА ДА СТАНЕ. В БЪЛГАРИЯ ИМА ХОРА, КОИТО МИЛИЯТ ЗА ПРИРОДАТА.

    1. Когато всичко е законно какво ще направите? Революция? Или ще затворите Орлов мост? Рекетът е до време. Нали знаете поговорката за стомната.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.