Планът на третата атака срещу Гешев

Компромати в медии, хибридни протести, шантаж над членове на ВСС, опити за разкол сред прокурори, политически натиск – сред арсенала на поредния опит за отстраняване на обвинител №1

В неговото реализиране е впрегната на практика цялата държавна власт


8 февруари бе денят „Д“ на десанта срещу главния прокурор Иван Гешев. Решението на Конституционния съд, че министър на правосъдието принципно може да иска от Висшия съдебен съвет отстраняване на тримата големи в съдебната власт – председателите на ВКС и ВАС, и на главния прокурор, макар и напълно очаквано, бе употребено като повод за възобновяване на атаките на новите управляващи срещу обвинител №1. Това е третата атака срещу Гешев, откакто преди малко повече от 2 години, той пое държавното обвинение. Първата бе подета с летните протести през 2020 г., втората бе миналата година, когато служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска отстраняването му от ВСС. 

По всичко изглежда - предстоящата трета атака срещу Иван Гешев обаче ще е най-силна, най-дълго подготвяна и най-скъпа. В нейното реализиране е впрегната на практика цялата държавна власт – президентство, мнозинството в парламента, правителството, службите. 

Основният двигател на атаката срещу Иван Гешев обаче не е правосъдната министърка Надежда Йорданова, както мнозина смятат, а нейният колега – вътрешният министър Бойко Рашков. Но това е само видимата страна, защото сценарият за отстраняването на Гешев е на олигархичното задкулисие, което е ангажирало за целта огромен ресурс – от медии, през хибридни протестъри, до вербуването на действащи прокурори. Именно Рашков е основният източник на информации, които ще бъдат генерирани в опит за дискредитирането на обвинител №1, на база на които Йорданова ще внесе нов сигнал до кадровия орган на съдебната власт.  
Какво ще се случи в следващите дни?

Избуялият в публичното пространство като близък до фалиралия КТБ бивш банкер Цветан Василев - Георги Георгиев от Видин, планира в петък да обяви компромат, с който вероятно ще се опита да използва ужасната катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, за да внуши, че разследването е било опорочено под давлението на обвинител №1. Пасквилът не за първи път се появява в публичното пространство. Този път обаче е възможно същият да е придружен и от допълнителни манипулации, свързани с жената до Гешев. Във фабрикуването на компромата дейно участие има политическото ръководство на МВР. Като освен „боецът“ на Цветан Василев - Георги Георгиев, в заговора участват още Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от сайта за компромати „Бърд.бг“ и журналисти от „Свободна Европа“, за което съобщихме още преди две седмици.

Пак под давлението на Рашков – в следващите дни предстои да се претопли друга фабрикувана афера от края на 2021 г. – т.нар. „Жоси гейт“, отново чрез Георгиев. Това е повече от парадоксално, тъй като службите на МВР не са установили абсолютно никакви доказателства за нарушения по казуса, както от Иван Гешев, така и от неговия баща, името на когото бе замесено от правосъдната министърка Надежда Йорданова. 

Активи за над 10 милиарда лева срещу „главата“ на Гешев

Всъщност двата компромата, в които са въвлечени жената до главния прокурор и възрастния му баща, са най-крайната мярка, която враговете на Гешев фабрикуват в опит за неговото елиминиране. Въвличането на членове на семейството на главния прокурор е възможно най-силния знак за това каква е цената на войната срещу държавното обвинение. На практика срещу „главата“ на прокуратурата в момента е впрегнат финансов ресурс, възлизащ на над 10 млрд. лв. Поне на толкова се оценяват активите на олигарсите, които са в съюз срещу главния прокурор.

Компроматите срещу Гешев, които Георги Георгиев от Видин, Чобанов, Стоянов и т.н. предстои да пускат, незабавно ще бъдат мултиплицирани в две групи медии – тези на олигархичния кръг „Капитал“ и свързаните с Цветан Василев сайтове, списвани от агент „Академик“. Оттам темата ще бъде подета от Четворната коалиция в парламента, от самия вътрешен министър и разбира се от Надежда Йорданова, която ще обяви, че сигналите ще са основните, които ще влязат в готвения от нея  сигнал до ВСС с искане за отстраняване на Гешев.

Компромати и срещу членове на ВСС

Вкарването на сигнала в кадровия орган ще даде нов тласък на атаката срещу прокуратурата. Водещ в него отново ще бъде Бойко Рашков, който вече е предоставил компромати на списващите сайта „Бърд.бг“, сред които „под прикритие“ е и бивш негов ПР. Двама от членовете на ВСС ще бъдат атакувани с внушенията, че са част от митичния списък с магистрати и политици, които ДАНС е предала на прокуратурата преди три години. Макар на вътрешния министър да е известно, че данните не само не са се потвърдили, а дори напротив – проверката е установила, че кадровиците са изрядни, имената им щели да се завъртят в серия от клеветнически публикации, за да се направи отчаян опит ВСС да се огъне и да гласува за отстраняването на Гешев. Знак за натиск над кадровия орган вече бе даден, при това лично от държавния глава, който в сряда нападна съдебните кадровици с думите, че не очаквал рационално решение от тях по въпроса за освобождаването на главния прокурор. Изказването на Румен Радев е знак към лидерите на партиите от Четворната коалиция да засилят говоренето срещу ВСС. Кадровиците обаче трудно ще бъдат притиснати, още повече, че и предстоящият сигнал на Надежда Йорданова очевидно няма да се различава от този на предшественика й Янаки Стоилов, който внесе в съвета материали от вестници и сайтове, няколко политически декларации и позиции на неправителствени организации срещу Гешев. Различното този път е, че кадровият орган ще трябва да отхвърли едно по едно манипулативните внушения. А докато това се случва, под прозорците на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф“ ще се съберат дежурните шепа протестъри от „Правосъдие за всеки“ и „бойците“ на Георги Георгиев от Видин. Натискът над съдебния съвет щял да включва и призиви за подаване на оставки от членовете му, избрани от парламентарната квота. Двама от кадровиците от съдебната колегия – Олга Керелска и Атанаска Дишева, пък отново били мотивирани от политически централи да подадат оставки, в опит да се ускори избора на нов кадрови орган.

Опит за разкол сред прокурорите

Нов момент във войната срещу независимостта на прокуратурата е опитът за инженерстване на паралелна магистратска организация, чиято цел е да доведе до разкол сред държавните обвинители. От месеци прокурори са били убеждавани от техни колеги съдии, членове на свързания с олигархичния кръг „Капитал“ – Съюз на съдиите в България, да създадат ново прокурорско сдружение, което да се яви алтернатива на Асоциацията на прокурорите в България. Новата организация щяла да се обяви и за смяната на главния прокурор. За момента обаче едва двама прокурори от Апелативната спецпрокуратура – Биляна Дукова и Йордан Грамов, били готови да се обявят за „бунтари“. Решението им изглежда логично, с оглед на факта, че управляващото мнозинство готви закриването именно на спецправосъдието, а на Дукова и Грамов били обещани постове, съответно в бъдещия съдебен инспектор и дори заместник-министърски пост в МВР, какъвто вече е бил в кабинета на Пламен Орешарски. Задействането на двамата „отцепници“ било планирано да се случи в дните около внасянето във ВСС на сигнала срещу Гешев на правосъдната министърка Надежда Йорданова. Шансът да се стигне до реален разкол сред държавните обвинители е близък до нула, още повече, че непрестанните политически атаки допълнително са консолидирали магистратите. 

Макар третата атака срещу Иван Гешев да е планирана като далеч по-мащабна, спрямо предходните две, до прекратяване на мандата на главния прокурор, поне в близките месеци няма да се стигне. И това е напълно известно и на поръчителите, още повече и на преките изпълнители. Причината за това обаче дори не е във възможността на държавното обвинение и на главния прокурор да се защитят от непрестанните атаки. За съжаление на управляващите и инсталиралите ги кукловоди, ресурсите им да продължат да налагат като тема отстраняването на Иван Гешев, скоро ще се изчерпят. Особено когато реалният дневен ред на хората е далеч от тези на президента, премиера, правосъдния и вътрешния министър, няколко политически лидери и стоящите над тях една дузина олигарси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи