Пластмасата аут от детските градини

Кампанията се нарича „Аз избирам чашата за многократна употреба”.

Над 1 милион чаши изхвърлят забавачките всеки ден

Във Варна минават на метална посуда

Детски градини в цялата страна се включват в кампания по замяна на пластмасовите чашки за еднократна употреба с метални. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие и вече е подкрепена от 19 забавачки от София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Елин Пелин, Перник и Чепеларе.

От началото на месец март всички детски градини и на територията на община Варна преминаха към металните чашки. От екоцентъра наричат кампанията „Аз избирам чашата за многократна употреба”. Според цитираната на сайта на организацията статистика, всеки ден в 1894 детски градини в България, всяко дете от общо 224 380 децa употребява средно по 5 бр. еднократни чаши на ден. Така се изразходват над 1 милион чаши всеки учебен ден, което се равнява на 240 милиона чаши годишно с общо маса на отпадъка над 550 тона. Пак според данни на организацията в нито една страна-членка на Европейския съюз в детските забавачки не се използват пластмасови съдове.

В столичната 77-а детска градина „Магнолия", например, пластмасова посуда за еднократна употреба никога не е била използвана, отбеляза пред БНР директорът Стефка Рабаджиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България