На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Пластмасовите бутилки също имат срок на годност Повечето са за еднократна употреба, пазете ги от нагряване

Неотдавна световна организация изнесе данни за съдържанието на пластмаси във водата, почвата и въздуха. Както и у човека, за съжаление…

Пластмасовите бутилки, които всекидневно използваме, дори и тези от минерална вода, имат маркировка, показваща от каква пластмаса са направени. От вида й зависи дали бутилката може да се използва еднократно и дали има опасност да освобождава химикали в съхраняваната течност, които поглъщаме без да подозираме. Маркировките са различни и е добре да ги познаваме.

PET или PETE – Това е най-често използваният тип пластмаса в света. Бутилките са за еднократна употреба. Пластмасата им освобождава вещества, влияещи на хормоналния баланс на човека. Важно е да се помни, че такава бутилка е предназначена само за употреба до времето на срока на годност, указан на опаковката. Ако я използвате след това, то знайте, че отделяната доза алкални елементи и доста бактерии буквално обожават PET.

HDP или HDPE – Засега е най-добрата пластмаса, която не отделя никакви замърсители, казват специалисти. Ако имате възможност за избор, купувайте вода в такава пластмаса. Видът е и екологично чист, може да се преработва изцяло. Този вид пластмаса най-често се използва за съхранение на мляко, за играчки, миещи препарати и при някои видове пластмасови торбички.

PVC или V – Изделията от този вид пластмаса отделят по малко от два вида опасни химикали. И двата имат отрицателно въздействие върху хормоналния баланс. Този вид пластмаса е мек, гъвкав материал, който обикновено се използва за опаковки на олио, на видове масла или за детски играчки. Използва се и в безброй потребителски стоки, като кабели, тръби, ВиК части, дограма, маркучи.

LDPE – Тази пластмаса се използва при производството на бутилки и пластмасови торби. Не освобождава химически вещества във водата, която съхранява. Този вид пластмаса е безопасен само при съхранение на вода, ако се използва за друг вид хранителни стоки или за опаковката им, може да отдели опасни за сърцето химикали.

PP – Полипропилен е вид бяла пластмаса или в полупрозрачни цветове. Използва се за опаковки на мляко, сиропи, сокове. Когато се нагрява, не се топи. Относително безопасен материал откъм отделяне на химикали.

PS – Полистирол е евтин, лек и издръжлив вид пластмаса, която не е подходяща за съхранени на топла храна или напитки. Но точно тя се използва често за чаши за кафе, чай и кутии за бързо хранене. При нагряване излъчва опасни химикали.

PC или пластмаса без специални символи е най-опасният вид пластмаса. Често се използва за бутилки за вода или за опаковки на храна. Отделя бисфенол, вещество, което разрушава ендокринната система. То потиска образуването на хормона естроген.

Съветът на специалистите е винаги да предпочитате храни и напитки, които са в стъклена опаковка, пред каквато и да е пластмасова. Както някога, във времето на нашите баби. Е, ще ви тежи повече, но пък ще ви предпази от здравословни проблеми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.