Плащаме в брой само до 1000 лева

От 1 август за покупки над 5000 лева ще се минава задължително през банка

Затягат продажбите на фирми с дългове

Плащанията над 1000 лева задължително да стават по банков път от 2019 година. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За сравнение в момента преводи по банков път се правят за суми над 10000 лв.

От 1 август в брой ще могат да се плащат суми до 5000 лева, а от януари 2018 г. прагът пада на 3000 лева.

„Няма такава практика в Европа. Това няма да подпомогне и няма да ограничи сивата икономика и всички ние добре го знаем", коментира депутатът Георги Търновалийски от БСП.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ промените, включително ограничаването на плащанията в брой, са ключови в борбата със сивата икономика. Колегата й Валентин Николов коментира, че ограничението върху плащанията в брой в крайна сметка няма да повлияе на индивидуалната свобода, защото "един съвременен телевизор струва 1000 лева".

Други промени в ДОПК, приети днес предвиждат по трудно да се продават фирми, които имат неплатени данъци и осигуровки.

Собствениците им ще са длъжни да уведомят НАП за предстоящата сделка 30 дни, а не седмица, както в момента. Всички членове на управителните им органи пък ще носят лична имуществена отговорност за дълговете.

Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й.

Всички акцизни стоки вече се определят като стоки с висок фискален риск и ще подлежат на непрекъснат контрол, предвиждат още промените в кодекса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси