Плевенски прокурор в бандата на Куката (ВИДЕО, ОБЗОР)

Обвинителят бе арестуван след процес срещу него в Съдебната палата в София

Плевенският прокурор Димитър Захариев и надзирател бяха арестувани, защото помагали на бандата на кримигероят Камен Балбузанов-Куката, която бе разбита наскоро. За акцията съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Димитър Захариев бил задържан в Съдебната палата в София, където срещу него се гледа дело за натиск върху свидетел по процеса “Октопод”. След края на заседанието служители на “Бюрото за защитени свидетели” сложили белезници на ръцете на Захариев. По същото време пред Съдебната палата спецполицаи от ГДБОП арестуваха служител на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Двамата веднага били откарани към следствения отдел на спецпрокуратурата. Захариев е обвинен за участие в престъпната група на Балбузанов и за изнудване. “Служителят на главната дирекция е обвинен за участие в същата престъпна група и за отправяне на преки заплахи към негова колежка за живота на съпруга й, ако той продължава да свидетелства по това дело”, каза Сотир Цацаров.

https://www.youtube.com/watch?v=7ljHENbZVok

“Ти няма ли да почерпиш, че ще станеш вдовица? Кажи на твоя мъж да внимава какво говори и какво прави, защото като излезе Куката от затвора ще го убие”, заявил служителят на затвора към жената. Заплахата била отправена пред много свидетели.

Прокурорът и надзирателят били в полезрението на службите още от края на 2016 г.

Цацаров припомни, че на 23 юли 2015 г. по негово предложение ВСС отстранила Захариев от длъжност. През април т. г. обвинител ?1 внесе още едно предложение във ВСС за отстраняването му, тъй като се оказало, че докато бил на работа, е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев двамата арестувани оказвали логистика на групата на Камен Балбузанов-Куката.

Самият прокурор Димитър Захариев бе заснет и от охранителни камери как влиза в плевенско предприятие в компанията на Куката и негови авери. Според плевенчани обвинителят и Балбузанов обикаляли местни фирми и принуждавали шефовете им да бъдат охранявани от тях. “Не участвам в охранителна дейност. Не мога да коментирам”, обяви тогава плевенският обвинител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право