Плевнелиев и други бивши европейски лидери зоват Тръмп да не се сближава с Путин

Президентът Росен Плевнелиев и шестнадесет европейски политически лидери призоваха в отворено писмо до новоизбрания президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В своето послание до Доналд Тръмп европейските държавници посочват, че продължаващата дестабилизация на Украйна и незаконната анексия на Крим от страна на Русия, създават заплаха за мира, сигурността и международния ред, създадени след края на Студената война. В писмото е изразена загриженост от потенциална договорка с Руската Федерация, която би застрашила тези исторически достижения.

Прекратяването на настоящите санкции срещу Русия ще бъде сериозна грешка, както и да се приеме разделението и подчиняването на Украйна. Това би деморализирало всички, които се стремят към евро-атлантическа интеграция. То също така би дестабилизирало икономически съседите на Украйна от Източна Европа и ще насърчи екстремистките, олигархичните и анти-европейските настроения, се казва в писмото.

В по-широк контекст нанесените щети ще бъдат също толкова сериозни. Последиците от подобна сделка ще разколебаят доверието в САЩ сред съюзниците в Европа и по света. Основаният на правила международен ред, от който зависи сигурността на Европа в продължение на десетилетия, ще бъде отслабен. Съществуващите съюзи, които са истинският източник за величието на САЩ, ще бъдат ерозирани: държави, които са пожертвали кръв, икономически богатства и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност ще започнат да си задават въпроса дали Америка вече е приятел, на когото може да се разчита“, се казва в разпространената позиция.

Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни, се казва още в писмото. Европейските лидери приветстват избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и очакват от новата американска администрация да укрепи трансатлантическата връзка и предупреждават, че ако президентът Тръмп реши да тръгне по друг път и се съюзи с президента Путин, това би довело до сериозни негативни последствия, както за Европа, така и за САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Плевнелиев идруги лидери ли казахте? Не знам за кого говорите, нито пък за какво. Може би за пидери. Бивши и настоящи.

  2. Слабоумният -о-л-и-г-о-ф-р-е-н- плювнелиев пак са го изтървали от коневръза. Този убитак няма капчица мозък да осъзнае колко е жалък и мижав.

  3. За пореден път този естествен идиот доказа, че е абсолютен палячо!!! Макар, че съм възхитен и съм безкрайно щастлИФТ, дето имахме такъв левент за президент и върховен главнокомандуващ!!! Абе, прав е „чехльо“ ПлEVNелиев, дето разправя, че е преродена ирландска пастирка!!!! Само се питам тази пастирка колко ли „дащна“ е била и колко ли xyя е отнесъла??? И още – я кажете има ли друг такъв левент и мъжкар – българин, дето да го изтипосат на предизборния билборд на лесбийката Хилъри Клинтън????? Ама и какъв топ-серсемин се изяви „чехльо“ на стадиона в Аржентина, а????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.