Плевнелиев на въпрос дали ще става еврокомисар: Ще бъда полезен на България и Обединена Европа по всеки смислен начин

"Не се боря за заплата и постове", декларира президентът на България Росен Плевнелиев в Пловдив, помолен да коментира информациите в медиите, че ще може да смени Кристали Георгиева като еврокомисар в Европейската комисия (ЕК).

"Надявам се през последната година и половина на всички в България да е станало ясно кой съм аз и за какво се боря. Спрягаха ми кръгове и кръгчета и какви ли не позиции. Надявам се вече да е станало ясно на всички, че не стоя нито заради заплатата, нито заради силата на тази позиция, нито съм този, който се бори за заплатата и постовете. Това никога не съм го правил и нямам нужда от това. Но ако мога да бъда полезен на България и Обединена Европа по всеки смислен начин, аз съм там и ще бъда", заяви държавният глава и припомни, че още от първия ден на мандата си е бил искрен към всички българи и е първият, който сам се е отказал да се кандидатира за втори президентски мандат и с ясни аргументи е казал защо го прави.

Президентът Росен Плевнелиев коментира и проектобюджета за 2017 г., който според него е "справедлив и разумен".

"Планираните средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на армията ни. Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават, изпълнява се и заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Средствата за отбрана за 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст", заяви върховният главнокомандващ и припомни, че в момента те са 1,3% от БВП.

"Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили за 200 млн.лв.. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция", допълни Плевнелиев, като призова депутатите в рамките на предстоящите дебати по бюджета да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет, за да бъде осигурено съответното финансиране. "Надявам се в рамките на дебатите по бюджет-2017 да бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите", призова държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика