Плевнелиев не може да насрочи избори

Президентът Росен Плевнелиев не може да насрочи предсрочни парламентарни избори, тъй като това е обвързано с разпускането на парламента. В конституцията е казано, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска НС. Това обясни пред „Труд“ професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

Според него нямало смисъл Плевнелиев да занимава Конституционния съд с въпроса може ли да насрочи изборите за нов парламент. Близнашки бе категоричен, че единственото обяснение за подобно действие от държавния глава е искането на ГЕРБ вотът да е възможно най-скоро. Професорът по конституционно право обясни, че след встъпването си в длъжност на 22 януари Румен Радев може още на следващия ден да разпусне парламента.

Въпросът, който все още няма отговор, е дали в рамките на два месеца ще имаме едно или две служебни правителства. Премиерът Бойко Борисов призова Росен Плевнелиев да остави новия държавен глава да подреди кабинета. Плевнелиев едва ли ще се съгласи, тъй като до встъпването в длъжност на Румен Радев, т.е. до 22 януари отговорността за действията на служебното правителство е негова. Възможно е обаче двамата президенти заедно да излъчат служебния кабинет, ако в него влязат не партийни фигури, а експерти, които са се доказали като професионалисти в различните сфери на обществения живот.

 

 

Правомощия на служебния кабинет

Служебното правителство разполага с пълния обем от правомощия, които конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание. То не може да предприема действия, за които е необходим акт на парламента, не може и да променя Закона за държавния бюджет, както и данъчната политика. Ако е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от конституцията изисква ратификация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика