Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Плевнелиев няма да назначава трето служебно правителство

Няма да назначавам трето служебно правителство, обяви президентът Росен Плевнелиев в извънредно обръщение към нацията, след като от РБ върнаха третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото НС.

Ще отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебния кабинет, обясни Плевнелиев. Според него назначаването на служебно правителство за месец, което да бъде заменено от друго на Радев, би било безотговорно.

За да не оставало съмнение, че иска да удължи изкуствено живота на кабинета “Борисов-2” Плевнелиев обяви, че ще чака в месеца до края на мандата си състав на кабинет от Румен Радев и ако му бъде даден такъв, ще го назначи веднага.

“Най-добре е да имаме плавен преход –  от едно редовно правителство към едно служебно правителство и към ново редовно правителство. Такъв е духът на Конституцията, това е разумното действие”, заяви Плевнелиев.

Предаването между две служебни правителства, едното от които е работило по празниците за по-малко от месец, е изключително рисков момент”, посочи президентът, като допълни, че това не е добро решение за държавата във време на рекорден брой бедствия, кризи и заплахи в страната, региона и по света. “Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна”, каза Плевнелиев.

“Назначих две служебни правителства, които служиха на народа в извънредно трудни времена и се справиха достойно. Мога да назнача и трето, но воден от ясния стремеж да се гарантира институционалната стабилност и приемственост в държавата, няма да го направя”, каза Плевнелиев.

“В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори и избори няма да подготвя, не виждам голям смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях, светът просто няма да ни разбере, ще влезем в графата куриози на световните новини “, заяви Плевнелиев.

“Двама президенти – всеки със своето служебно правителство за мен е символ на разделение, не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебно правителство”, каза Плевнелиев, като поясни, че така ще се гарантира нормалния конституционен цикъл.

По този начин няма да изпратим погрешно послание към нацията и към света, че в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, дори и само за месец, заяви Плевнелиев.

“За да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата”, каза Плевнелиев.

“Скъпи сънародници, предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев, от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ”, каза още Плевнелиев.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. НАЙ-ЛОГИЧНОТО И КОНСТИТУЦИОННО РЕШЕНИЕ

  ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЕЛИЕВ МУ ГО ПОДАДЕ ….ПРАВОТО
  НА “НОВОИЗБРАНИЯ” , АКО ИМА ГОТОВ СПИСЪК ЗА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО,
  ДА МУ ГО ПРЕДСТАВИ, ЗА ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕНО.

  ДОКАТО ГЕНЕРАЛЪТ ИЗПЪЛНИ ТОВА НЕГОВО РЕШЕНИЕ,
  РЕДОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ
  ОСТАВА КАТО ЗАКОННО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО.

  “ТОПКИТЕ” СЕГА СА В РЪЦЕТЕ НА РАДЕВ !

  1. Пешо,
   и на Радев не му е лесно.
   От ляво го натиска Курнелия, а от дясно генерал Деси.
   На коя да угоди ?
   На тия години сигурно му е трудно на човека да вдига самолета по два пъти.

   1. Ами Радев да си беше мерил по-добре яйцето на дупето си преди да се кандидатира за президент на г-жа лъжа.Срамувам се от такъв президент!

 2. Едно неутрално правителство може да направи много и за 20 дни, но партийците не искат…

 3. А длъжен ли е Радев по закон да смени служебното правителството след 20 дни?!

  1. По-точно законно ли ще бъде Радев да смени правителство назначено от Плевнелиев?

 4. Безотговорно пред света е г-н Радев да разпусне създаденото служебно правителство, както и Плевнелиев да поставя подписа си под чужд избор.

 5. “… ще влезем в графата куpиози на световните новини „, заяви Плевнелиев.” – с дедо цар-премиер и боко футболист-премиер и с кристалинката вече три пъти сме влизали….

 6. Въпросът е: Радев в качеството си на президент ще има ли право /или ще бъде ли задължен/ да смени правителство, назначено с указ на предходния президент. Според мен това е поредното бягство на Плевнелиев от отговорност или опит да удължи времето за правителството на Б.Б. за да окрадат и това, което досега не успяха. .

 7. Прав си МАРАТОНЕЦ. и аз не усещам воня.ДАЛИ ИМ ПЛАТИХА, ЗА ГАДНАТА РАБОТА-НЕ ЗНАМ.Но да изчакаме до пролет и да се преброим.Ако БСП на пленума си не се освободи от старите си муцуни, които се пенсионираха като депутати, това ще го направи мажоритарния вот.Затова беше неистовия вой.Не сме разбирали, не сме били компетентни и т.н.Не искам и да се дават никакви партиини субсидии.Имат си членски внос.

 8. Чехльо плEVNелиев за пореден път показа, че няма мозък колкото и за една ирландска пастирка!!!! Абсолютен продажник!!!

 9. Келеша бойко и айдуците му ще си нагласят кражбите, на слабоумния -о-л-и-г-о-ф-р-е-н- плювнелиев вече му платили.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.