Плевнелиев няма да назначава трето служебно правителство

Няма да назначавам трето служебно правителство, обяви президентът Росен Плевнелиев в извънредно обръщение към нацията, след като от РБ върнаха третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото НС.

Ще отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебния кабинет, обясни Плевнелиев. Според него назначаването на служебно правителство за месец, което да бъде заменено от друго на Радев, би било безотговорно.

За да не оставало съмнение, че иска да удължи изкуствено живота на кабинета "Борисов-2" Плевнелиев обяви, че ще чака в месеца до края на мандата си състав на кабинет от Румен Радев и ако му бъде даден такъв, ще го назначи веднага.

"Най-добре е да имаме плавен преход -  от едно редовно правителство към едно служебно правителство и към ново редовно правителство. Такъв е духът на Конституцията, това е разумното действие", заяви Плевнелиев.

Предаването между две служебни правителства, едното от които е работило по празниците за по-малко от месец, е изключително рисков момент", посочи президентът, като допълни, че това не е добро решение за държавата във време на рекорден брой бедствия, кризи и заплахи в страната, региона и по света. "Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна", каза Плевнелиев.

"Назначих две служебни правителства, които служиха на народа в извънредно трудни времена и се справиха достойно. Мога да назнача и трето, но воден от ясния стремеж да се гарантира институционалната стабилност и приемственост в държавата, няма да го направя", каза Плевнелиев.

"В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори и избори няма да подготвя, не виждам голям смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях, светът просто няма да ни разбере, ще влезем в графата куриози на световните новини ", заяви Плевнелиев.

"Двама президенти - всеки със своето служебно правителство за мен е символ на разделение, не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебно правителство", каза Плевнелиев, като поясни, че така ще се гарантира нормалния конституционен цикъл.

По този начин няма да изпратим погрешно послание към нацията и към света, че в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, дори и само за месец, заяви Плевнелиев.

"За да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата", каза Плевнелиев.

"Скъпи сънародници, предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев, от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ", каза още Плевнелиев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика