Освободиха руския опозиционер Алекей Навални след 30-дневен арест

Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Премиерът Борисов посети стадиона на футболен клуб „Арда“ (ВИДЕО)

Мотоциклетист пострада при сблъсък с лек автомобил Катастрофата станала край Къпиновския манастир

Спипаха затворник, забравил да се върне в килията след отпуск

Любовна лудост завладява Варна Започва 27-ото издание на международния филмов фестивал

Анджелина Джоли изпрати със сълзи Мадокс в университета в Южна Корея

АПИ: Възстановяването на виадукта на магистрала „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

Обама купуват голямо имение на остров за 14 милиона долара

Малките прегрешения не са съвсем безобидни

Столичната община няма да плаща за подмяната на ограничителите по „Граф Игнатиев“

Издирват ранен украински турист в района на връх Мальовица

Надал яхна 370 коня Тенисистът подкара нов автомобил

Русия представи първата в света плаваща АЕЦ (ВИДЕО)

550 руски учени обвиниха Кремъл в кампания на репресии срещу протестиращи

Плевнелиев удостои с висше офицерско звание трима военнослужещи от Българската армия

Президентът на Република България Росен Плевлениев удостои с висши офицерски звания трима военнослужещи, съобщават от пресцентъра на президентството.

„Въпреки трудностите, българската армия действа достойно, отговорно, ефективно и се ползва изцяло с доверието на българския народ и на съюзниците ни“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев на тържествена церемония по удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия.

С указ на президента Росен Плевнелиев генерал-майор Любчо Тодоров получи висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

Президентът Плевнелиев назначи капитан I ранг Никола Каранов на длъжността заместник-командир на Военноморските сили и го удостои със звание „комодор”.

С указ на държавния глава генерал-майор Пламен Атанасов получи висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

„Българската армия има своите проблеми, но е с доказан капацитет да изпълнява адекватно задачите и мисиите си във всяка точка на планетата. Това се вижда от рекордния брой успешни операции зад граница, които получават много висока степен на доверие от нашите партньори“, категоричен беше държавният глава.

„В отговор на договореното на срещата на върха на НАТО в Уелс, са осигурени 1,35 % от БВП през тази година, заложено е и плавно увеличаване на бюджета за отбрана до 2 % от БВП до 2024 г. Приети бяха Програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. и План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.“, отбеляза Росен Плевнелиев.

В словото си държавният глава посочи острата необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на българската армия. „Оперативната съвместимост със съюзниците ни е върховен приоритет и благодаря на всички политически партии, които участваха в този Консултативен съвет по национална сигурност в президентската институция, където изковахме национално отговорно, широко политическо съгласие за задаване на нови приоритети в сектора на отбраната“, припомни в речта си президентът Росен Плевнелиев.

Президентът коментира и темата за Консултативния съвет за национална сигурност.

„Днес много политици в България отново конюнктурно искат Консултативен съвет за национална сигурност. Докато аз съм президент, няма да допусна КСНС да се политизира и няма да допусна да бъде използван за предизборни цели“, каза държавният глава.

„Същевременно вратата в президентската институция е отворена за всички политически лидери от всички партии, които съм готов да изслушам и ще преценя в рамките на своите конституционни задължения какви последващи стъпки да предприема. Именно така действаме на заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност, където постигаме широко или на пълно политическо съгласие. Така беше, когато приехме Националната програма за развитие „България 2020“ – тук на КСНС – исторически за първи път. Така беше, когато се договорихме с пълен консенсус за реформа и ново законодателство в сектор „Сигурност“. Така беше и на специалния КСНС по въпросите на отбраната“, посочи държавният глава в словото си.

От името на удостоените с нови висши военни звания офицери генерал-лейтенант Пламен Атанасов благодари за получените воински звания и увери държавния глава, че българските военнослужещи ще отдадат всичките си сили за укрепване на държавността и сигурността в страната, за издигане авторитета на българската армия. „В новата среда на сигурност нашата страна се нуждае от единно професионално ръководство, от хора които да имат визия за развитието на въоръжените сили. Само по този начин ще можем да изградим адекватни отбранителни способности“, заяви още генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Фуражките да са благодарни, че не им е закарал бусове с немски лумпени в поделенията, кат израз на евроатлантическата дружба…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.