Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Снимки: Цветан Томчев

ЗАГРЕБ. От специалния пратеник на "Труд"

"Имаме обща амбиция за членството в еврозоната. Република Хърватия прие стратегия за въвеждане на евро валутата, стараем се в сътрудничество с Хърватската банка да имаме стабилен банков сектор. Работим за изпълнението на всички критерии, за да влезем в шенгенския механизъм, а след това в близките години да станем и член на еврозоната. Хърватия и България ще бъдат ръка за ръка във всичките тези процеси и ще продължат да си сътрудничат. Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, затова благодаря на Борисов", заяви след срещата си с премиера Бойко Борисов неговият хърватски колега Андрей Пленкович.

"Хърватия и България имат чудесни отношения, работим и за икономическо сътрудничество. Приятно ми е че приоритети за двете страни в икономически план са много близки. Двете държави са концентрирани за изпълнение на всички критерии, като отбележим, че България е по-напред за влизане в шенгенското пространство", отбеляза Пленкович.

Той отбеляза, че Хърватия работи за всико от техническа гледна точка за присъединяване към Шенген да бъде финализирано през 2020 г.

След срещата си с хърватския премиер, Борисов откри в Загреб паметник на Иван Вазов в парка Бундек на „Алея на поетите“. Монументът е символ на историческите връзки на страната ни с Хърватия.

По-късно Борисов ще отпътува за Киев, за да проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на двустранните връзки между двете страни, както и външнополитически въпроси. Утре министър-председателят ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България