Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис за 10 мил. долара

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Окончателно: 18 години затвор за Минчо Янков, който уби съперник и намушка изгората си

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

Пленници на сомалийски пирати яли плъхове 5 години

Факсимиле от Би Би Си

Група моряци, държани като заложници от Сомалийски пирати близо 5 години, оцелели основно изхранвайки се с плъхове. За това разказва един от оцелелите пред Би Би Си.

Филипинският моряк Арнел Балберо споделя, че им давали малко количество вода и не след дълго те започнали да се чувстват като “живите мъртви*”.

Корабът, с 26 моряци на борда, бил плячкосан на юг от Сейшелските острови от сомалийски пирати през 2012г. Трима от моряците загинали. Останалите бяха освободени в събота, след като за живота им бе платен откуп.

Те са от Китай, Филипините, Камбоджа, Индонезия, Виетнам и Тайван.

Един от моряците загинал още при пленяването на кораба “FV Naham 3”, по данни от неправителствена организация.

Година по-късно корабът потънал и екипажът бил транспортиран до брега на Сомалия. Двама от моряците починали вследствие на заболявания.

Арнел Балберо разказва пред Би Би Си, че през последните 4 години и половина похитените се чувствали като “живите мъртви”.

На въпрос как пиратите се отнасяли с тях той отговаря: “Даваха ни по малко вода. Ядяхме плъхове. Готвехме ги в гората. Ядяхме каквото и да е. Когато си гледен – ядеш.”

Балберо разказва и за трудностите, докато се адаптират към живота след мъченията – “много е трудно да започнеш наново”.

Смята се, че групата моряци е една от последните останали пленници, държани от сомалийски пирати, след вълната на отвличания в средата на 2000-те години.

Пиратските отвличания покрай брега на Сомалия, обикновено с цел откуп, значително са намалели през последните години – отчасти заради военните патрули в най-уязвимите райони.

Видео от 2014 г. показва част от преговорите. В него се виждат оцелелите. Целта на видеото е била изнудване – записът е служил за доказателство, че пленниците са все още живи.

Клипът, публикуван от тайвански законодател, който е взел участие в преговорите, показва групата моряци – слаби и измъчени, заобиколени от маскирани въоръжени мъже.

Видеото свършва с думите на един от похитените, който казва, че им дават по литър вода на ден въпреки горещината. “Няма вода, няма храна. Всеки от нас е болен от нещо. Пиратите няма да ни вземат лекарства, те казват, че нямат пари да ни осигурят лечение. Двама млади мъже вече умряха заради това.”

Тайванският министър на външните работи казва, че мъжете са били освободениь след като е бил платен откуп за тях след дълги преговори.

 

*„Живите мъртви“ е американски драматичен сериал, разработен за телевизията от Франк Дарабонт и базиран на едноименния комикс на Робърт Къркман, Тони Мур и Чарли Адлърд.

Разказва се за апокалипсис, след който оцелелите са малко. Животът се променя драстично след като те осъзнават реалната опасност, която ги заобикаля. След изминалите години, в които се борят за живота си, те разбират, че бродещите не са толкова голяма опасност колкото оцелелите хора, търсещи безопасно местообитание.

Превод: Йоана Кръстева

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.