Пленумът на ВСС изрази несъгласие с проекта на бюджет на съдебната власт

Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази несъгласие с изготвения от Министерството на финансите проект на бюджет на съдебната власт за 2018 г., в частта на разходите, съобщиха от ВСС.

Изготвеният от Министерството на финансите (МФ) проект предвижда разходи по бюджета на съдебната власт в размер на 590,4 млн. лв. Разходите за 2018 г. бележат ръст спрямо утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. с 25,4 млн. лв., в т. ч. текущите разходи се увеличават с 28 млн. лв., а капиталовите разходи се намаляват с 2,6 млн. лв.

Предложените параметри от Министерството на финансите, не са съобразени с необходимостта от финансово осигуряване на основните функции и дейности. Недостиг в размер на 4 млн. лв. има за изплащане на допълнителни възнаграждения на магистратите и съдебните служители от Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, съгласно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Не е съобразено предвиденото увеличение на средната работна заплата, което ще повиши необходимия ресурс за възнаграждения в съдебната система. За възнаграждения на съдебните заседатели се очертава недостиг за 2018 г. спрямо 2017 г. от 0,5 млн. лв. Не са обезпечени финансово предвидени промени в Гражданско-процесуални кодекс, заплащането дейността по чл. 360 от Закона за съдебната власт, във връзка с Наредбата за извършване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма, плащане на местни данъци и такси, консумативи и издръжка на новопридобитата сграда на Софийския районен съд и на Софийската районна прокуратура и други.

Предвид посоченият недостиг в изготвения от МФ проект на бюджет за 2018 г., съдебната власт ще бъде затруднена да изпълнява законоустановените си задължения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България