Пловдивската Драма иска да превърне гребния канал в театрална сцена

Ръководството на Драматичния театър в Пловдив си е поставило амбициозната цел да се сдобие и със сцена на открито и то не къде да е, а ...във водите на гребния канал в града под тепетата.

"Идеята за плаваща сцена е на нашия директор Кръстю Кръстев, а за финансиране ще разчитаме на общинската фондация "Пловдив 2019", където кандидатстваме по отворената програма от апликационната книга, с която градът ни спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г.", разкри Деница Димитрова, зам.-директорът на Пловдивската Драма.

Общата площ на понтоните, които ще бъдат ситуарани пред трибуните на Кулата на гребния канал, е 180 квадратни метра. Плаващата сцена ще е изградена от 12 модула и освен за театрални постановки ще може да се използва и за най-различни концерти от началото на април до средата на октомври.

"Освен това сцената ще може да се разглобява бързо, за да не пречи на провеждането на тренировъчния процес на гребците, кануистите и каякарите и провеждането на различни състезания по водни спортове на гребния канал. Изработването на платформата "Трансформиране" и 12-те модула ще струва между 200 и 250 хиляди лева. Освен това ще са нужни средства и за осветление и озвучаване на театралните спектакли. Дори сме набелязали темата на първото театрално представление, което ще подготвим за новата плаваща сцена - то ще е свързано с митове и легенди, посветени на водата", допълни Деница Димитрова.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е останал силно впечатлен от идеята на Драматичния театър за плаваща сцена и спектакли на вода, но за да бъде реализирана тя, градската управа под тепетата и общинска фондация "Пловдив 2019" трябва да си получи час по-скоро държавното финансиране в размер на 10 млн.лв. за 2015, 2016 и 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони