зраел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Отнеха лицензите на 6 фирми за строителен надзор ДНСК е наложила и 300 000 лв. санкции

28-ата БГ експедиция на път за Антарктида Очаква се да се сдобием с нов изследователски кораб

Караянчева: Парламентът ще обсъди предложението да не се плаща първият ден от болничните

Маскиран наръга касиерка при грабеж на газостанция (обзор) Подозират наркоман или разорил се в близкото казино

Пловдивската полиция конфискува 10 000 пиротехнически изделия

Общо 9847 най-различни пиротехнически изделия бяха конфискувани в Пловдив при проверки на контролните органи и Областната дирекция на МВР в навечерието на Нова година.

По линия на осъществявания контрол за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) са инспектирани 252 търговски обекта и обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия като пазари и тържища. При тях са съставени 5 акта за установени нарушения и са издадени 91 полицейски предупреждения и 65 разпореждания.

Засилените проверки ще бъдат провеждани ежедневно до края на празничните дни, като при констатиране на такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата, увериха от Областна дирекция на МВР-Пловдив.

Оттам съобщиха още, че е обезпечена и охраната на традиционния новогодишен концерт на площад „Стефан Стамболов“. В района ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, където ще бъдат извършвани щателни проверки. Няма да бъдат допускани хора, употребили прекомерно количество алкохол и носещи пиротехнически изделия и други опасни предмети.

Забранява се носенето и използването на огнестрелно и газово оръжие и боеприпаси на културни мероприятия, масови празненства, обществени увеселителни заведения, при и след употреба на алкохол или други упойващи вещества по повод настъпилата празнична еуфория.

От Областна дирекция на полицията в Пловдив допълват, че увеселителните пироизделия не са невинна играчка, а взривни вещества по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Фирмите, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език. Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред. Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1. Фойерверки – в четири категории

2. Сценични пиротехнически изделия

3. Други пиротехнически изделия

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

1. Категория „Фойерверки“ от категория 1 е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, от категория 3 – на лица под 18 години;

2. От категория „Сценични пиротехнически изделия“ – на лица под 16 години;

3. От категория „Други“ – на лица под 18 години.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др. Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение.

Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния.

Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.