Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Пловдивската полиция проверила 387 авджии от началото на ловния сезон

Общо 387 авджии в Пловдивския регион са проверени от началото на ловния сезон до момента от служители на група „Контрол на общоопасните средства“ в Областна дирекция на МВР.
В един от случаите е издаден акт за административно нарушение, а в друг е образувано досъдебно производство във връзка с настъпила смърт при самопрострелване със законно притежавано ловно оръжие. След отчетено зачестяване на случаите на нарушения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и Закона за лова и опазване на дивеча са набелязани комплекс от мерки за недопускане на инциденти и безопасно провеждане на ловните излети.
Съвместно с представители на Регионална дирекция на горите и Държавно горско стопанство на територията на Пловдивска област се извършват куп проверки. Те включват:
– транспортирането, носенето и безопасното боравене с ловно оръжие преди, по време и след ловен излет;
– спазването на забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол;
– валидността на разрешението за носене и употреба на ловното оръжие и съответствие на вписаното и носеното от ловеца оръжие;
– спазването на забраната за преотстъпване и предоставяне на ловното оръжие на други лица;
– спазване на правилата за безопасност при боравене с ловно огнестрелно оръжие и правилата за недопускане на пожари в горите;
– наличие на разрешение за лов (индивидуално или групово) и билет за лов (удостоверение за подборен обстрел);
Глоба от 500 до 3000 лв. и отнемане на разрешението за срок до една година, а при повторно нарушение глоба от 3000 до 5000 лв. и отнемане на разрешението за срок до две години е предвидената санкция в ЗОБВВПИ за ловци, които носят и употребяват оръжия и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества. Който откаже да бъде проверен за употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, се наказва с глоба от 500 до 3000 лв. и отнемане на разрешението за срок до една година. Предвидени са санкции за тези, които не пренасят разделно огнестрелното си оръжие и боеприпасите за него, както и за ловци, които носят същите, без те да са придружени от съответното разрешение, в размери по 500 лв. От 100 до 500 лева е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дива свиня и дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Забранява се и използването на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие.
При този вид лов се разрешава употребата само на боеприпаси тип ДкуршумУ. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждане на ловните излети. Санкцията за неспазване на тази разпоредба е в размер от 200 до 2000 лв. Който ловува, без писмено разрешително за лов или ловува извън определените в разрешителното места, без да е убил или уловил дивеч, се наказва с глоба от 50 до 400 лeва, а при установен улов санкциите са от 300 до 5000 лева в зависимост от броя и вида на дивеча. Когато нарушенията са извършени в забранено за лов време, в забранено за лов място или със забранени средства, лицето се наказва с глоба от 100 до 10 000 лв.
Ловният сезон за пернат дивеч бе открит на 13 август, а от началото на октомври – за местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.