На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Пловдивската полиция със съвети и препоръки към гражданите за превенция на домовите кражби

Снимка: Архив

Преди започване на летния сезон и обичайното за него зачестяване на случаи на обири на жилища, експерти на Областна дирекция на МВР–Пловдив отправят съвети за предпазване от тях.

Според специалистите по сигурността кражбите от частни домове се извършват предимно през светлата част на денонощието, в почивни дни и през празниците, когато собствениците отсъстват за продължителен период. Най-често крадците се насочват към жилища, в които по предварителна информация знаят, че ще открият пари и ценности, а за да могат да проникнат бързо и възможно най-безшумно, проучват предварително бравата на вратата.

Със затопляне на времето зачестяват посегателствата през незатворени прозорци и врати на балкони и сервизни помещения. Основният съвет, който дават експертите, се отнася до осигуряването на надеждна входна врата. Като допълнителна защитна мярка е в жилищните кооперации вратите на входовете да се заключват непрекъснато.

Препоръчително е вратата на апартамента да е от здрав материал – дървена или метална, монтирана върху стабилна каса, от която да не може да се извади лесно. Също така е нужно да бъдат укрепени прозорците и вратите на балконите и те да не бъдат оставяни отворени, когато обитателите отсъстват. За апартаменти на нисък етаж е препоръчително да бъде остъклена терасата или да се поставят метални решетки.

При позвъняване вратата да не се отваря, преди да е поставена веригата в ограничителния улей, като особено внимание за това бъде обърнато на децата и възрастните хора в жилището.

Желателно е монтирането на широкоъгълна шпионка. Жилището да се заключва, дори когато обитателите са вкъщи, а ключът от касовата брава да се изважда, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство. По възможност да бъде поставено под охрана със СОТ или да се монтира видеонаблюдение.

Да се избягва съхраняването на големи суми пари, валута и ценности в домовете. Да не се оставят резервни ключове на видно място в апартамента, а ако изчезнат, веднага да се сменят бравите.

Добре е хората да пазят документите си за собственост и за самоличност, фактурите и гаранционните карти на скъпата аудио-визуална и домакинска техника.

При дълго отсъствие от дома е препоръчително да не се съобщава за това на много хора, по-ценните предмети да бъдат оставени на съхранение при роднини или близки приятели. Също така може да бъде потърсена помощ от съсед или доверен човек, който да наглежда жилището. Ако все пак гражданите заварят апартамента си разбит е желателно да не влизат вътре, тъй като е възможно крадецът да е още там и да прояви агресия.

В този случай незабавно трябва да се уведоми полицията – по телефона или в най-близкото районно управление. В случай, че вече са влезли в дома си, хората не трябва да разместват и пипат нищо. Ако има установена липса на вещи е добре да бъдат представени пред разследващите техните характерни и специфични особености, гаранционни карти за техника и т.н. Полицията апелира хората да не остават безучастни, ако са станали свидетели на кражба от чуждо жилище, а да сигнализират своевременно на телефон 112.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Пловдивската полиция да не дава на хората съвети,ами да си влезе във функцията и да настъпи криминалния контингент,за да има страх и да не бара по къщята и по джобовете на другите! Иначе полицията ще се сведе до кварталните лелки,крещящи по внучетата си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.