Пловдивската хазна се размина със 783 155 лв. от актове, фишове и постановления

Задълженията на хиляди нарушители бяха отписани заради изтичане на 10-годишния давностен срок

Общинската хазна на Пловдив се размина със 783 155 лв. от актове, фишове и наказателни постановления заради изтичане на 10-годишния им давностен срок. По тази причина се стигна до отписване от счетоводния баланс на общинския бюджет на задълженията на хиляди глобени нарушители, като този акт бе узаконен с решение на старейшините от местния парламент.

Наложените санкции са за неправилно паркиране и други нарушения на Правилника за движенията по пътищата и на наредбите на Община Пловдив. Всички глоби в общ размер от 783 155 лв. са наложени в периода 2001 – 2006 г., а до отпадането им се стига, тъй като е изтекъл абсолютният давностен срок, който за подобни нарушения е 10 години.

Основните мотиви за това, че глобите не са били потърсени от градските власти, са: липсата на съдебно обжалване или наличие на влязло в сила съдебно решение; неизпращане на глобите за принудително събиране в НАП; връщане от НАП на изпратени за принудително събиране за наказателни постановления и фишове поради прекратяването на изпълнителните дела. Според последните промени давността на фишове от общини и „Пътна полиция” е 2 години, но ако те са били изпратени в НАП за принудително събиране, срокът се удължава на 5 години. Абсолютната давност по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) все още обаче е 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България