Пловдивска верига болници се сдоби с най-модерния ЯМР апарат

Най-модерният апарат за магнитно-резонансна томография в света - "Магнитом Амира" на концерна "Сименс", в момента се монтира във верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал" в Пловдив. От началото на март пациентите ще могат да се изследват с авангардната техника, която ще е на разположение както на лежащо болните, така и на амбулаторни пациенти с направления по НЗОК, по договори със здравно-осигурителни дружества и срещу заплащане.

Подходящ е за неврологични, ортопедични, както и за онкологични заболявания. Най-голямо предимство на новия ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) е намаляване на шума с 97%, което осигурява комфорт на болните по време на процедурата, известна като стресиращо шумна. Възможно е извършване на бързи 10-минутни изследвания със специално изработени за целта протоколи, определящи техния алгоритъм.

Съществува и специална програма за изследване на черния дроб - freez it, гарантираща кристално чист образ чрез "замразяването" му и улеснява диагностиката. На пациентите е известно, че при влизане в апарата не трябва да мърдат и те се стараят да изпълнят това изискване, но черният дроб не може да бъде фиксиран на едно място, тъй като органът се движи при дишането на пациента, поясниха специалисти от болницата.

Това силно затрудняваше диагностиката, но с новия апарат проблемът вече ще е решен. Ядрено-магнитният резонанс "Магнитом Амира" разполага и със специално оборудване и софтуер за изследване на млечни жлези. Заради усъвършенствания софтуер и скъсеното време за изследване апаратът има капацитет да обслужва дневно повече от 20 пациенти дневно. Екипът на "Медискен", който ще обслужва пациентите, е от високо квалифицирани медици с богат опит в сферата на рентгенологията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве