Пловдивска депутатка пита министър Радев за играта „Син кит” дали МВР следи разпространението й у нас

Следи ли Министерството на вътрешните работи разпространението на играта " Син кит " у нас и какви мерки се вземат за предотвратяване на опасните последствия от нея за здравето и живота на децата ни, е въпросът, на който отговор от вътрешния министър Валентин Радев по време на извънредния парламентарен контрол този вторник чака пловдивската депутатка от „БСП за България” Теодора Халачева.

„От началото на годината в средствата за масова информация има множество новини и коментари за разпространението на интернет играта "Син кит " в България и опасностите , които носи тя за здравето и живота на децата”, мотивира питането си Халачева. Една от версиите за самоубийството на 11-годишно дете в Стрелча в началото на септември е, че то е било повлияно именно от тази опасна игра.

Специалистите наричат интернет играта новата руска рулетка. Тя е изключително опасна и се  разпространява скоростно сред тийнейджърите в редица държави в Европа. Включването в играта „Син кит” става изключително лесно в социалните мрежи - хаштаг с ключова дума. Децата получават задачи под формата на предизвикателства, а последната подтик към самоубийство.

„Опасността произтича от факта, че на тази възраст подрастващите търсят начини да заявят себе си и затова са изключително уязвими”, смята най-младият депутат в 44-ото Народно събрание.

По думите на Теодора Халачева трябва да се говори повече за фаталните рискове от играта и да се ангажират институциите, за да бъдат предотвратени. „Проблемите на подрастващите са приоритет за мен. Ще продължа да ги поставям и през този политически сезон”, подчерта на среща с избиратели в пловдивския квартал „Юрий Гагарин” младата социалистка, която направи отчет на работата си в парламента до момента и отговори на актуални политически въпроси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България