Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Кметът на Търново представя в спортното министерство осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище

Израелски сателит засне най-модерния руски изтребител в Сирия

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

Пловдивска област е лидер по отпаднали ученици и повтарячи на клас

Илюстрация: Pixabay

Пловдивска област е своеобразен лидер в класации за най-много отпаднали ученици и такива, които повтарят един и същи клас. Тревожните данни бяха оповестени в анализ на проблемите на децата от Южен централен район на България на регионална среща в Пловдив, организирана от българското училище за политика “Димитър Паница”. Близо 2,5 пъти се е увеличил броят на отпадалите от клас в Пловдивска област само за първия срок на учебната 2015/2016 година. Техният общ брой е нараснал на 246 души срещу 100 година по-рано.

Причините за драстично увеличения брой на напусналите класните стаи е заминаване в чужбина – 48,37%, отсъствия – 46,34%, слаб успех – 5,28%. В Пловдивския регион отпадналите от основно и средно образование са 3,9% при 2,8% средно за страната. Такава тревожна тенденция има и при децата, записани да повтарят един и същи клас – в Пловдивско те са 1,8 на сто при среден за страната дял от 1%.

Основна причина за отпадането от училище или оставането в един и същи клас е бедността. Много често семейства, разчитащи на социални помощи, или без доходи, прекъсват образованието на децата си. Не са редки и случаите, когато деца под 16 г. са принудени да работят. Безработицата е друг често срещан проблем, засягащ децата в общини от Южен централен район. Коефициентът на безработица в Пловдивска област е 9.6%, като той е по-висок само в Смолянска – 17,2%. Тревожни са измеренията и на ранното родителство и раждането на деца от деца, което също е фактор за напускане на училище и повтаряне на един и същи клас.

В МБАЛ-Пазарджик през 2016 г. са родени 674 бебета, като 170 от майките са малолетни или непълнолетни. А това означава, че всяка четвърта е с нищожни познания как да отглежда детето и самата тя остава в социална изолация след раждането, коментира авторът на анализа Ренета Венева. Подобна е картинката и в общините Кричим и Садово. Положителна тенденция в региона е, че броят на малолетните и непълнолетни лица, извършили престъпления, намалява, показва изследването “Гласът на българските деца”, осъществено с финансова помощ от фондация “Оук”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.