Маринела Нинева спечели с рекорд „Витоша моята планина 2019“

Пет признака, че сте срещнали някого от минал живот

ГЕРБ: В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

Тропическата буря „Имелда“ взе пет жертви в Тексас

Тръмп взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран

Паника в Карлскрон след убийството на български студент Извършителят все още е на свобода

Бърз влак от София за Свиленград престоя в гара Искър заради повреда в скоростомера на локомотива

Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Пловдивска област е лидер по отпаднали ученици и повтарячи на клас

Пловдивска област е своеобразен лидер в класации за най-много отпаднали ученици и такива, които повтарят един и същи клас. Тревожните данни бяха оповестени в анализ на проблемите на децата от Южен централен район на България на регионална среща в Пловдив, организирана от българското училище за политика „Димитър Паница“. Близо 2,5 пъти се е увеличил броят на отпадалите от клас в Пловдивска област само за първия срок на учебната 2015/2016 година. Техният общ брой е нараснал на 246 души срещу 100 година по-рано.

Причините за драстично увеличения брой на напусналите класните стаи е заминаване в чужбина – 48,37%, отсъствия – 46,34%, слаб успех – 5,28%. В Пловдивския регион отпадналите от основно и средно образование са 3,9% при 2,8% средно за страната. Такава тревожна тенденция има и при децата, записани да повтарят един и същи клас – в Пловдивско те са 1,8 на сто при среден за страната дял от 1%.

Основна причина за отпадането от училище или оставането в един и същи клас е бедността. Много често семейства, разчитащи на социални помощи, или без доходи, прекъсват образованието на децата си. Не са редки и случаите, когато деца под 16 г. са принудени да работят. Безработицата е друг често срещан проблем, засягащ децата в общини от Южен централен район. Коефициентът на безработица в Пловдивска област е 9.6%, като той е по-висок само в Смолянска – 17,2%. Тревожни са измеренията и на ранното родителство и раждането на деца от деца, което също е фактор за напускане на училище и повтаряне на един и същи клас.

В МБАЛ-Пазарджик през 2016 г. са родени 674 бебета, като 170 от майките са малолетни или непълнолетни. А това означава, че всяка четвърта е с нищожни познания как да отглежда детето и самата тя остава в социална изолация след раждането, коментира авторът на анализа Ренета Венева. Подобна е картинката и в общините Кричим и Садово. Положителна тенденция в региона е, че броят на малолетните и непълнолетни лица, извършили престъпления, намалява, показва изследването „Гласът на българските деца“, осъществено с финансова помощ от фондация „Оук“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.