Пловдивска област се побратими с китайската провинция Хайнан

27pl4008aПловдивска област се побратими с най-младата провинция в Китай - Хайнан, разположена на едноименния остров в южната част на могъщата страна от Далечния Изток върху площ от 35 400 кв. км и с население от над 9 милиона жители.

Побратимяването стана факт навръх Димитровден след подписан меморандум между губернатора на Пловдив Здравко Димитров и Я Сун, председател на Китайския народен политически консултативен комитет. Двете страни се договориха да полагат съвместни усилия за насърчаване на приятелските отношения и двустранния икономически и търговски поток и да извършват активен обмен в селското стопанство, туризма, културата, логистиката, медицинските услуги и др.

Освен това ще бъде проучена възможността китайски авиокомпании да кацат директно на летище Пловдив. Делегацията от Хайнан прояви интерес към възможностите за инвестиции в "Тракия икономическа зона" и покани българските производители на плодове и зеленчуци на панаир на тропическите плодове.

Хайнан има статут на специална икономическа зона със силно развит туризъм и земеделие, а на острова се организират и едни от най-големите панаири и бизнес форуми в света. Брутният вътрешен продукт на Хайнан достига 370.28 млрд. китайски юана, а темпът на растеж през 2015 г. е 8.1%. На острова се намират едни от най-красивите курорти в региона с пясъчни плажове и топло море.

"Подписаният днес меморандум дава основа за едно дългосрочно сътрудничество и бизнес партньорство между Пловдивска област и провинция Хайнан", декларира губернаторът Здравко Димитров. Той инициира разработване на програма за обмен на български и китайски студенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес