ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

САЩ призоваха Турция да покаже въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Българските вина и мед са хит в Германия Цените на бутилките започват от 4 евро, а таван няма

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Пловдивският апелативен съд върна Иван Тотев на кметския стол (ОБЗОР)

Снимка: Николай Спасов

Пловдивският апелативен съд обяви в сряда решението на първоинституционния Окръжен съд за отстраняването на кмета Иван Тотев от поста му за незаконно и върна градоначалника начело на общината.

Мотивът на апелативните магистрати с председател Васил Гатов бе, че за да бъде отстранен един човек от длъжност, са нужни реални, а не хипотетични данни, че може да повлияе на свидетели в йерархическа зависимост от него. Съдът счете, че по делото липсват каквито и да било доказателства, които да дадат достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия Тотев ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Разпитани са почти всички свидетели по делото, като голяма част от тях са служители на общината. Обвиняемият Тотев активно е съдействал на органа, извършващ предварителната проверка – ТД на ДАНС Пловдив, като е отговарял на всички запитвания и е предоставял всички материали. Тотев е демонстрирал добросъвестно процесуално поведение, липсват данни да е възпрепятствал органите на досъдебното производство по делото, се казва в определението на Апелативния съд, което е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Решението, с което искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност остава без уважение и на основание чл. 69, ал.1 от НПК отменя решението на Окръжния съд като незаконно и необосновано, бе посрещнато с викове „Браво“ и бурни аплодисменти от активисти на ГЕРБ, изпълнили залата.

„Доволен съм от решението на Апелативния съд. Съвестта ми е чиста. Ще съдействам на разследването за пълно изясняване на истината около строителството на зоопарка и ще докажа моята невинност. Надявам се в хода на разследването всички обвинения към мен да отпаднат“, коментира кметът Иван Тотев. Той бе привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление около строежа на зоопарка и ощетяване на общината с 1 млн.лв.

Делото в Апелативен съд-Пловдив започна с искане на защита за отстраняване на столичните прокурори. След кратко закрито заседание то бе отхвърлено, а председателят на тричленния състав Васил Гатов обяви, че съдът не е компетентен да се произнася по заповеди на главния прокурор.

След това обаче апелативните магистрати приеха за основателни аргументите, изложени от адвокат Красимир Елдъров и новопривлечения негов столичен колега Васил Т. Василев, защитавал преди Тотев куп ВИП-клиенти като Сергей Станишев, Алексей Петров и бившия министър на отбраната Николай Цонев. Адвокат Василев изтъкна, че производството за досъдебното разследване е с изтекъл срок на давност от 2 месеца, а прокуратурата няма доказателства за нарушения, а работи само по предположения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.