Пловдивският апелативен съд върна Иван Тотев на кметския стол (ОБЗОР)

Снимка: Николай Спасов

Пловдивският апелативен съд обяви в сряда решението на първоинституционния Окръжен съд за отстраняването на кмета Иван Тотев от поста му за незаконно и върна градоначалника начело на общината.

Мотивът на апелативните магистрати с председател Васил Гатов бе, че за да бъде отстранен един човек от длъжност, са нужни реални, а не хипотетични данни, че може да повлияе на свидетели в йерархическа зависимост от него. Съдът счете, че по делото липсват каквито и да било доказателства, които да дадат достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия Тотев ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Разпитани са почти всички свидетели по делото, като голяма част от тях са служители на общината. Обвиняемият Тотев активно е съдействал на органа, извършващ предварителната проверка - ТД на ДАНС Пловдив, като е отговарял на всички запитвания и е предоставял всички материали. Тотев е демонстрирал добросъвестно процесуално поведение, липсват данни да е възпрепятствал органите на досъдебното производство по делото, се казва в определението на Апелативния съд, което е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Решението, с което искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност остава без уважение и на основание чл. 69, ал.1 от НПК отменя решението на Окръжния съд като незаконно и необосновано, бе посрещнато с викове "Браво" и бурни аплодисменти от активисти на ГЕРБ, изпълнили залата.

"Доволен съм от решението на Апелативния съд. Съвестта ми е чиста. Ще съдействам на разследването за пълно изясняване на истината около строителството на зоопарка и ще докажа моята невинност. Надявам се в хода на разследването всички обвинения към мен да отпаднат", коментира кметът Иван Тотев. Той бе привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление около строежа на зоопарка и ощетяване на общината с 1 млн.лв.

Делото в Апелативен съд-Пловдив започна с искане на защита за отстраняване на столичните прокурори. След кратко закрито заседание то бе отхвърлено, а председателят на тричленния състав Васил Гатов обяви, че съдът не е компетентен да се произнася по заповеди на главния прокурор.

След това обаче апелативните магистрати приеха за основателни аргументите, изложени от адвокат Красимир Елдъров и новопривлечения негов столичен колега Васил Т. Василев, защитавал преди Тотев куп ВИП-клиенти като Сергей Станишев, Алексей Петров и бившия министър на отбраната Николай Цонев. Адвокат Василев изтъкна, че производството за досъдебното разследване е с изтекъл срок на давност от 2 месеца, а прокуратурата няма доказателства за нарушения, а работи само по предположения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право