„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Огнеборци гасят пожар на сметището на Велинград

Пловдивският апелативен съд върна Иван Тотев на кметския стол (ОБЗОР)

Снимка: Николай Спасов

Пловдивският апелативен съд обяви в сряда решението на първоинституционния Окръжен съд за отстраняването на кмета Иван Тотев от поста му за незаконно и върна градоначалника начело на общината.

Мотивът на апелативните магистрати с председател Васил Гатов бе, че за да бъде отстранен един човек от длъжност, са нужни реални, а не хипотетични данни, че може да повлияе на свидетели в йерархическа зависимост от него. Съдът счете, че по делото липсват каквито и да било доказателства, които да дадат достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия Тотев ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Разпитани са почти всички свидетели по делото, като голяма част от тях са служители на общината. Обвиняемият Тотев активно е съдействал на органа, извършващ предварителната проверка – ТД на ДАНС Пловдив, като е отговарял на всички запитвания и е предоставял всички материали. Тотев е демонстрирал добросъвестно процесуално поведение, липсват данни да е възпрепятствал органите на досъдебното производство по делото, се казва в определението на Апелативния съд, което е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Решението, с което искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност остава без уважение и на основание чл. 69, ал.1 от НПК отменя решението на Окръжния съд като незаконно и необосновано, бе посрещнато с викове „Браво“ и бурни аплодисменти от активисти на ГЕРБ, изпълнили залата.

„Доволен съм от решението на Апелативния съд. Съвестта ми е чиста. Ще съдействам на разследването за пълно изясняване на истината около строителството на зоопарка и ще докажа моята невинност. Надявам се в хода на разследването всички обвинения към мен да отпаднат“, коментира кметът Иван Тотев. Той бе привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление около строежа на зоопарка и ощетяване на общината с 1 млн.лв.

Делото в Апелативен съд-Пловдив започна с искане на защита за отстраняване на столичните прокурори. След кратко закрито заседание то бе отхвърлено, а председателят на тричленния състав Васил Гатов обяви, че съдът не е компетентен да се произнася по заповеди на главния прокурор.

След това обаче апелативните магистрати приеха за основателни аргументите, изложени от адвокат Красимир Елдъров и новопривлечения негов столичен колега Васил Т. Василев, защитавал преди Тотев куп ВИП-клиенти като Сергей Станишев, Алексей Петров и бившия министър на отбраната Николай Цонев. Адвокат Василев изтъкна, че производството за досъдебното разследване е с изтекъл срок на давност от 2 месеца, а прокуратурата няма доказателства за нарушения, а работи само по предположения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.