Пловдивският апелативен съд отряза искането на прокуратурата за постоянен арест на бащата, гръмнал сина си наркоман край Куклен

Апелативният съд в Пловдив потвърди във вторник като правилно и законосъобразно определението на Окръжен съд – Пловдив, който отказа да уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 73-годишния Костадин Пелтеков, застрелял със законния си пистолет своя 35-годишен син наркоман Стоян Пелтеков .

Съдът намери, че от доказателствата по делото, подкрепени с балистична експертиза, експертни справки и свидетелски показания, може да се направи обосновано предположение, че Костадин Пелтеков е извършил престъплението, в което е обвинен. В същото време обаче не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление.

Според апелативните магистрати адекватната мярка за неотклонение е „подписка“. Спрямо Костадин Пелтеков е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 пр.3-то във връзка с чл. 115 от НК за това, че на 23 септември в местността Сайдере в землището на град Куклен умишлено е умъртвил Стоян Пелтеков, който със съпругата си Радост осиновили още, когато той бил малко дете.

По време на заседанието на Апелативния съд бяха представени доказателства за отличните характеристични данни на Костадин Пелтеков, както и за грижите, които е полагал заедно със съпругата си за лечение на сина им Стоян от наркозависимост в продължение на повече от 10 години. Социалните служби са поверили на Костадин Пелтеков и съпругата му за отглеждане 7-месечното им внуче от деня на изписването на бебето от родилния дом за срок от 2 години. Съдът допусна да бъде разпитан съсед на Костадин Пелтеков, който описа обвиняемия като грижовен баща и дядо, който в същото време ежедневно се грижи и за 90-годишната си майка.

В последната си дума пред съда Костадин Пелтеков разказа за ужаса и ежедневния тормоз, на който синът му Стоян е подлагал години наред както него и съпругата му, така и цялото семейство и поиска да му бъде даден шанс да отгледа внучето си. „Когато в деня на убийството се скарахме и той ме заплаши, че ще ме унищожи, ако не му дам пари да си купи дрога, разбрах, че за него съм бил само банкомат. В този момент целия ми свят избухна”, припомни си случилото се във фаталния 23 септември бай Коста, както го наричат съседите.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България