Пловдивският ученик, обвинен в тероризъм, остава на свобода

Снимка: Архив

Момчето казало, че осъзнава вината си

Родителите му не знаели, че прави бомба на тавана

Ученикът от Пловдив, обвинен за подготовката на терористичен акт, остава на свобода. Това реши състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС). Магистратите потвърдиха становището на колегите си от първата инстанция, че 16-годишното момче не бива да бъде изолирано от естестествената си среда, трябва да продължи да ходи на училище и да е под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая.

Заседанието се проведе при закрити врати. Пред съда тийнейджърът казал, че е осъзнал вината си. Съставът приел, че са налице доказателства в подкрепа на повдигнатите обвинения, въпреки това отхвърля искането на спецпрокуратурата за задържане на непълнолетния.

Родителите не са знаели, че на тавана синът им прави бомба, стана ясно от изявление на спецпрокурор Сийка Милева преди началото на заседанието. Тя не отрече приноса на родителите, които са помогнали на разследващите, но заяви, че първата информация, че детето им има нещо общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек. По думите й държавното обвинение разполага със сериозна комуникация между ученика и вербовчика от ИДИЛ. Момчето му изпращало видеоклипове как приготвя бомбите и получавало инструкции.

„Намерените взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия са несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза още Милева. Според нея такъв обем взривове не е откриван и в Европа. Затова прокуратурата, въпреки че остава на становището си, че ученикът е по-скоро жертва на ислямистите, продължава да настоява за задържането му, тъй като с оставането му на свобода се поставят в опасност животът и здравето на голям брой български граждани, подчерта спецпрокурорката. Според нея оттук нататък отговорността остава за съда.

Коментари

Задължително поле