Пловдивският хор „Детска китка” празнува 70-годишен юбилей

Хор „Детска китка” при Общински детски комплекс – Пловдив ще отпразнува тази събота своя 70-и рожден ден, а главният му диригент проф. Златина Делирадева ще отбележи своя юбилеен 50-и си творчески сезон с тържествен концерт. Той ще започне в 19 часа в Градския дом на културата „Борис Христов”, ще бъде в две части и с участието на гост солистите Веселин Койчев (китара), Джеръми Мартин (саксофон) и група „Спектрум”. Младите изпълнителки от хора ще представят песни от български и европейски композитори, джаз стандарти и изпълнения с етно мотиви. Премиера ще има „Песен на надеждата” от Сузана Линдмарк с хореография на Венцислава Еленска. Видео поздрав към празнуващите ще поднесе бившата хористка и настояща световноизвестна оперна прима Соня Йончева.

10pl4010-2-zlatina-deliradeva

В края на концерта на сцената ще се съберат над 150 настоящи и бивши хористи, за да изпеят заедно песните „Алелуя” на Ленърд Коен и „Родна стряха” по музика на Петър Льондев и текст на пловдивския поет Иван Николов под диригенството на Яна Делирадева и Златина Делирадева и хор майстора Джулия Узунова и под акомпанимента на Мария Калоферова на рояла.

„Детска китка” е един от детско- юношеските хорове с най-дълга история в България. В трите му състава в момента пеят 120 момичета от 35 пловдивски училища. Преди дни хор „Детска китка” беше удостоен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира 2017” в категория „Хорово изкуство”, а Златина Делирадева бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Пловдив”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони