Пловдивски килър получи втора доживотна присъда

Втора доживотна присъда получи в сряда след обяд 51-годишният пловдивски килър Божидар Атанасов, който бе обвинен за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов, известен още като Оги Лудия.

На 17 август 2007 г. 42-годишният мъж бе застрелян в двора на вилата си край хижа „Чернатица” в Родопите, а 10 години по-късно извършителят на екзекуцията му се сдоби с най-тежкото наказание, предвидено от Наказателния кодекс. Процесът продължи година и половина, като се водеше паралелно с другото дело за убийство, по което Божидар Атанасов е обвиняем - това на митничаря Георги Дребчев.

По него Божидар Атанасов получи първата си доживотна присъда преди 2 месеца от Пловдивския окръжен съд, където бе съден и за убийството на Огнян Харизанов. Прокурорът по делото Георги Пенев обясни механизма на убийството, както и мотива.

Според обвинението Атанасов е ликвидирал Оги Лудия, за да не му плати за голяма пратка дрога. Свидетел на обвинението, който е лежал в една килия с Божидар Атанасов, твърди, че той му е признал за убийството, като му разказал, че Харизанов му е дал между 0,5 и 1 кг кокаин, които той продал, но след това не му е изплатил уговорената сума. Защитата на Божидар Атанасов пък заяви, че обвинението не разполага с абсолютно никакви доказателства, с които да подкрепи твърденията си.

Според адвокат Розалина Андонова по същото време нейният клиент е бил на технопарти на хижа „Здравец” и има достатъчно показания на свидетели, които твърдят, че Божидар Атанасов е бил там по времето, когато е бил екзекутиран Огнян Харизанов. Според окръжния прокурор Георги Пенев убиецът е бил там именно с цел осигуряване на алиби.

Състав на Окръжен съд – Пловдив с председател Славка Димитрова призна подсъдимия Божидар Атанасов зо тжвоу чи но 18 август 2007 г. е умъртвил Огнян Харизанов с ловна пушка и го осъди на доживотен затвор при специален режим на основание чл.116, ал.1, т. 6 и т.12 във връзка с чл.115, във връзка с чл.29, ал.1,буква А във връзка с член 54 от Наказателния кодекс.

Освен това Божидар Атанасов трябва да заплати на гражданските ищци и частни обвинители – синът А.Х. и дъщерята Б.К. по 200 000 лв. за всеки от тях по отделно, както и по 150 000 лв. на още трима граждански ищци и частни обвинители – Ю.Т., Б.Х. и А.Х.

Те са обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието, предмет на настоящото наказателно производство ведно със законните лихви върху тези суми, считано от датата на увреждането до окончателно им изплащане. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България