Пловдивски криминалисти дават съвети за безопасността по Коледа и Нова година

Снимка: Архив

В навечерието на коледните и новогодишни празници от отдел "Криминална полиция" при Областна дирекция на МВР-Пловдив отправят съвети към гражданите как да опазят имуществото си от посегателства. Експертите предупреждават, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора.

При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Освен това вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията. Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи и да внимават за съмнителни лица в търговски центрове и масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им.

Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазари и православни храмове и посягат предимно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните. По време на празничните дни е възможно да се активират и телефонните измамници. При подобни ситуации е важно незабавно да се потърси контакт с близките и в никакъв случай да не бъдат давани пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112.

При навременен сигнал полицейските действия за задържане на измамниците са по-ефективни. От особена важност са превантивните действия и честите разговори с по-възрастните ни роднини, които са най-уязвимата група и най-често стават жертви на подобни престъпления. Полицията призовава гражданите да сигнализират своевременно при забелязване на нарушения и извършване на престъпления.

Коментари

Задължително поле