Пловдивски топадвокат поиска задържане под стража за клиента си убиец

Безпрецедентно искане на топадвоката Красимир Елдъров шокира в четвъртък всички в залата на Пловдивския окръжен съд, където се гледаше мярката за неотклонение на 38-годишния Таньо Танев, убил на 30 януари 50-годишната си дружка по чашка Мариела Методиева Иванова след пиянски запой в жилището си на бул. "Александър Стамболийски".

Елдъров, който миналата седмица защитаваше пред Темида кмета на Пловдив Иван Тотев, пожела "задържане под стража" за клиента си и обяви, че за първи път в дългогодишната си адвокатска практика е съгласен с исканата от прокуратурата мярка за неотклонение. Според Елдъров за неговия подзащитен е по-добре да остане в ареста, тъй като преди няколко месеца сам е бил жертва на престъпление и на 15 август 2016 г. е бил намушкан от свой приятел по чашка с нож в сънната артерия и по чудо е оцелял след спешна операция.

Най-вероятно Красимир Елдъров няма да се възползва от правото да обжалва на 9 февруари пред Апелативния съд решението на Пловдивския Окръжен съд за постоянна мярка "задържане под стража" спрямо Таньо Танев. На клиента му е повдигнато обвинение за умишлено убийство след нанесен жесток побой по чл.115 от НК.

Законът предвижда за това престъпление "лишаване от свобода" от 10 до 20 години затвор, но адвокат Елдъров се надява по време на досъдебното производство обвинението да бъде променено на убийство по непредпазливост.

Според защитатата обвиняемият е направил всичко възможно, за да спаси живота на Мариела като е повикал линейка и полиция, а освен това се е признал и за виновен в хода на разследването. В съдебната зала стана ясно, че Таньо Танев и жертвата не са били интимни, а скандалът между тях е бил за пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право