Пловдивски университет отново домакин на балканско лятно училище за религии

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” ще е домакин това лято за четвърти път на Балканското лятно училище за религии и обществен живот (BSSRPL). То ще се проведе от 2 до 12 юли в Пловдив и в родопското село Загражден., обяви директорът на училището проф. д-р Мария Шнитер. Балканското училище е своеобразен дъщерен проект на Международните училища за религии и обществен живот, които са част от глобалната мрежа на CEDAR (Communities Engaging with Difference and Religion). Съорганизатори на лятното училище са Философско-историческият факултет (ФИФ) на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Университетът в Бостън, САЩ.

Изхождайки от идеята, че религиите и религиозните идентичности имат централно място в живота на индивиди и общества, а съвременният свят е все по-разнообразен и взаимосвързан, лятното училище е форум за опознаване на различията, за създаване на положителни нагласи към другостта и за практическо овладяване на стратегии за живот и съвместна дейност в културна среда на многообразие. В тази връзка участниците и организаторите са планирали срещи, дискусии, лекции и опознавателни пътувания. Дейностите на лятното училище включват и т. нар. лаборатория за практически приложима толерантност и разбиране на различни политически идеи, морални вярвания и лоялност, разказа проф. Шнитер.

Темата на тазгодишното издание е „Чужденци и съседи”. Сред основните лектори и докладчици са директорът на CEDAR Адам Селигман, професор по религия в Бостънския университет и научен сътрудник в Института за култура, религия и международни отношения, директорът на BSSRPL Мария Шнитер, професор по науки за културата от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски, Мария Финангер – преподавателка, работеща с деца мигранти в Норвегия, както и някои от изтъкнатите специалисти по темите на училището от българските академични среди и от неправителствения сектор, като Соломон Паси от българския Атлантически клуб, Таня Рейтан от Асоциацията за бежанци и мигранти в България, изтъкнатите правозащитници Михаил и Катина Екимджиеви и др.
За участниците са организирани прожекции на филми, посещения до църквите на различните християнски деноминации, джамиите и синагогата в Пловдив, храмове в Родопите, както и учебна екскурзия с цел теренно етнографско проучване до село Загражден. Програмата предвижда и еднодневно посещение на бежанския лагер в гр. Харманли със съдействието на Държавната агенция по бежанците. В новото издание на Балканското лятно училище участват представители на Босна и Херцеговина, България, Германия, Зимбабве, Иран, Италия, Китай, Конго, Норвегия, САЩ, Турция и Япония.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.